Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще наблюдават как

...
Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще наблюдават как
Коментари Харесай

Учени ще наблюдават през април как реагират животните по време на пълно слънчево затъмнение

Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще следят по какъв начин рутинните действия на животните се нарушават по време на цялостното слънчево затъмнение на 8 април, съобщи Асошиейтед прес.

Адам Хартстоун-Роуз, откривател от Държавния университет на Северна Каролина, управлява наблюдения на учени върху животни по време на друго слънчево затъмнение през 2017 година и сподели, че за тяхно учудване множеството от животните са правели изненадващи неща.

Въпреки че има доста проучвания върху животни, които се държат необичайно по време на затъмнения, едвам през последните години учените стартират да учат измененията в държанието на диви, домашни и животни в зоопаркове.

„ Преди седем години слонските костенурки в зоопарка „ Ривърбанкс " в Южна Каролина, които по принцип не вършат нищо през целия ден, по време на пика на затъмнението започнаха да се развъждат ", сподели Хартстоун-Роуз. Причината за това държание към момента не е ясна.

Обикновено двойка сиаманги всяка заран пеят един на различен. В деня на затъмнението обаче песните, които пеели, представлявали странни мелодии. Няколко мъжки жирафа пък почнали да галопират от „ явна паника ". Фламингите се скупчпили към дребните си.

Тазгодишното цялостно слънчево затъмнение в Северна Америка минава по друг маршрут спрямо този през 2017 година и се случва в друг сезон, което дава опция на учените да следят нови привички.

„ Залогът е огромен. Разполагаме с в действителност къс интервал за наблюдаване и не можем да повторим опита ", сподели Дженифър Цуруда, ентомолог от Университета на Тенеси.

„ Що се отнася до домашните любимци, те реагират съгласно това какво вършат техните стопани, дали те са разчувствани или пък са безразлични към затъмнението ". сподели Рафаела Леш, откривател на животните от Университета на Арканзас.

„ Кучетата и котките ни обръщат огромно внимание, което се обуславя с техния циркаден темп ", сподели тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР