Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия (UNSW)

...
Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия (UNSW)
Коментари Харесай

Стъпка в бъдещето: Австралийски учени първи създадоха високотемпературен квантов процесор

Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия (UNSW) първи съумяха да показват жизнеспособността на „ горещи кюбити “ – идея, която до момента се възприемаше единствено на доктрина. Разработените от учените спинови кюбити са в положение да правят интервенции при температури, 20 пъти по-високи от тези на свръхпроводящите кюбитни системи на IBM и Гугъл.

Това е стъпка към бъдещето на практическите квантови калкулации, настояват разработчиците.

В предишното експертите на UNSW неведнъж са доказвали своята стойност в създаването на платформи за квантови калкулации. Новият план дава обещание да направи квантовите компютри по-евтини и по-надеждни с помощта на относително огромния скок в системите за изстудяване, нужни за работа. Ако квантовият процесор бъде осъществен благодарение на новата технология, системата ще би трябвало да се охлажда не до елементи от K покрай безспорната нула, а единствено до 1 K (келвин) или -272 °C вместо -273,15 °C.

На пръв взор разликата е незначителна, само че в реалност тя съставлява условна бездна сред двата индикатора и то освен тъй като би било по-лесно и по-евтино да се охлади до 1 K, в сравнение с до 0 K. При -272 °C към този момент може да работи силициева електроника, което ще разреши непосредствено свързване на квантови (кюбитови) процесори и стандартни процесори.

Това значи, че цялата платформа ще се обитава под един термоизолиращ кожух, без да е належащо да се реализира интерфейс сред блокове с разнообразни равнища на изстудяване. Ще бъде по-лесно да се мащабират такива решения и ще бъде допустимо да се употребява класическа логичност за поправяне на неточности на квантови логаритми.

„ Въпреки че нашите квантови процесори към момента се нуждаят от изстудяване, разноските и сложността на цялата система доста понижават при тези нараснали температури. Бяхме стимулирани от предизвикването да реализираме високопрецизен надзор на кюбита, инициализация и четене при нараснали температури. “

споделят разработчиците

Спин-кубитовите квантови процесори на Intel работят при температури, по-ниски от 1 К, което прави платформата на компанията по-сложна и скъпа. В същото време Intel построява класическа логичност за ръководство на кюбити при изстудяване до свръхниски температури, като да вземем за пример 22 nm чипсет Horse Ridge. SoC Horse Ridge обаче не може да се охлажда под 4 K, което постанова те да се охлаждат настрана и да се свързват посредством термичен интерфейс.

Разработката на австралийските учени е дала опция да се понижи видимо разликата в охлаждането на квантовите процесори и логиката и наподобява, че това последователно ще направи допустимо основаването на обща или хибридна квантова платформа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР