Изследователи от три експериментални бази в Япония, САЩ и Европа

...
Изследователи от три експериментални бази в Япония, САЩ и Европа
Коментари Харесай

Учени откриха аномалии в разпада на елементарните частици

Изследователи от три пробни бази в Япония, Съединени американски щати и Европа са разкрили аномалии в разпада на рядка парченце, наречена B мезон, който допуска, че физиката наподобява не работи, както се чака, написа Алфредо Карпинети (Alfredo Carpineti) в IFLScience.

Аномалните разпади нарушават правилото на лептонната повсеместност. Той изисква електроните и техните два по-масивни братовчеди - лептони - мюоните и тау частиците да се държат по един и същи метод като единствената разлика да се дължи на другите им маси и дълготрайност на живот.

Според изследване, оповестено в Nature, обаче се случва нещо друго. Стойностите за някои разпади на тау частиците по отношение на по-леките лептони са по-високи от прогнозните.

Физиката на обикновените частици е проведена в една от най-великите теории, създавани в миналото, наречена Стандартен модел. Въпреки че към този момент с триумф коментира и предсказва феномени и частици (като бозона на Хигс), той въпреки всичко е стеснен. Например, не включва гравитацията. Затова физиците търсят нарушавания на Стандартния модел с вярата да намерят нова физика.

" Първото значимо наблюдението на нещо оттатък Стандартния модел бе в опита BaBaR извършен в SLAC National Accelerator Laboratory ", съобщи съавторът на Мануел Франко Севиля (Manuel Franco Sevilla) на страницата на Университета на Калифорния.

Резултатите от BaBaR се съгласуват с констатациите от опита Belle в Япония и последните резултати от ЦЕРН. Когато данните от трите опита се преглеждат дружно, те демонстрират нарушаване на универсалността на лептонния принцип до 99,95% сигурност. Това е много добър резултат, само че не задоволително, с цел да се квалифицира като изобретение.

Откритие би трябвало да доближи равнище на сигурност от 99,9999%, с цел да премине строгите, само че обосновани научни стандарти. Този предел е нужен, защото има образци за погрешни позитивни резултати, като скандалния пик на ЦЕРН преди няколко години. Така че, въпреки резултатите да са обещаващи, значимо е да не се броят пилетата, преди да стане есен.

Повечето проучвания на разпада на B мезоните се проведат или да потвърдят или да опровергае това, което се вижда до момента. Ако се потвърдят, това ще значи, че се крие нова непредвидена физика е някъде там.

" Какво ще значи в дълготраен проект възможното удостоверение на тези резултати не можем да кажем с убеденост ", прибавя Франко Севиля. " Първо, би трябвало да се убедим, че са същински, а по-късно ще имаме потребност от спомагателни опити, с цел да определим тяхното значение ".

Ще изчакаме и ще забележим, тъй като Стандартния модел може да крие още няколко карти с ръкава си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР