Изследователи от Тексас са разработили метод за поддържане на мозъка

...
Изследователи от Тексас са разработили метод за поддържане на мозъка
Коментари Харесай

Устройство може да поддържа мозъка жив с часове, без да е свързан с тялото

Изследователи от Тексас са създали способ за поддържане на мозъка жив и работещ в продължение на няколко часа, без да е обвързван с тялото.

Екипът, управителен от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, взе две свине и прекъсна връзките сред главите и телата им. Учените закачат мозъците към устройство, което те назовават екстракорпорален пулсатилен надзор на кръвообращението (EPCC), което разказват в детайли в публикация, оповестена в списание Scientific Reports, представено от dir.bg.

Машината поддържа изпомпването на кръвта през мозъка, имитирайки естествения поток, когато е обвързвана с останалата част от тялото.

Оригиналната цел на учените била да проектират по-добър кардиопулмонален байпас, развой, при който машини поемат функционалностите на сърцето и белите дробове по време на интервенция.

" Този нов способ дава опция за проучване, което се концентрира върху мозъка, самостоятелен от тялото, което ни разрешава да отговорим на физиологични въпроси по метод, който в никакъв случай не е бил юридически ", сподели професорът по медицина от UT Southwestern и водещият откривател на проучването Хуан Паскуал.

Машината, която поддържа мозъците живи без тяло е комплицирана система от тръби и помпа, следена от програмен продукт, предопределен да възпроизвежда естествения кръвен поток в мозъка. Благодарение на нея мозъците функционирали без отрицателни промени в активността си в продължение на 5 часа.

По отношение на бъдещи приложения, изследователският екип е заинтересован, че новият развой изпомпва кръв като човешкото сърце, за разлика от съществуващите устройства за кардиопулмонален байпас, които изпращат кръв през тялото в непрестанен поток. Наличието на кардиопулмонален байпас, който работи повече като човешкото сърце, би избегнало затрудненията от съществуващите устройства за байпас, спекулира изследователският екип. Възможно е в бъдеще пробивът да помогне и за първата трансплантация на мозък.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР