Изследователи от Северозападния университет (Northwestern) са използвали изкуствен интелект (ИИ),

...
Изследователи от Северозападния университет (Northwestern) са използвали изкуствен интелект (ИИ),
Коментари Харесай

Изкуствен интелект проектира силиконов робот

Изследователи от Северозападния университет (Northwestern) са употребявали изкуствен интелект (ИИ), с цел да проектират функционални роботи от нулата. Това става за секунди, оповестява организация Ройтерс.

Самото изследване, оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, бележи първия случай на ИИ, генериращ напълно нов дизайн на роботи, самостоятелен от човешки пристрастия или предходни чертежи.

Колите-роботи могат да се употребяват непрекъснато

Изследователите дадоха на системата следното задание: „ Проектирай робот, кадърен да върви по равна повърхнина “. В рамките на няколко секунди логаритъмът самостоятелно сформира проект за ходещ робот, употребявайки всички налични данни, насъбрани в хода на човешката еволюция.

Проектираният с ИИ проект е 3D отпечатана форма, в която се излива течен силикон. Това, което се получава като краен резултат, е любопитен, съвсем извънземно изглеждащ обект. Когато се напомпа с въздух, силиконовият обект основава илюзията за вървене.

Някои от тях са под 14 години и не могат да носят наказателна отговорност

„ Изкуственият разсъдък генерира случайно тяло, което наподобява като гъба. След това прави оценка държанието му “, изясни ръководителят на плана Сам Кригман от Северозападния университет. Според него, с помощта на дребен остроумен математически трик, „ той може да огледа в бъдещето и да каже по какъв начин измененията в обещано тяло ще повлияят на неговото държание – дали тези промени ще го създадат по-добро или по-лошо “.

Полученият робот, въпреки и дребен, мек и деформиран, въплъщава стъпката напред, която ИИ прави в проектирането на разнообразни предмети. Традиционните подходи постоянно включват колосални набори от данни и енергоемки суперкомпютри, ограничавайки обсега на нововъведенията до подражаване на минали човешки творения. За разлика от това обаче ИИ работи на преносим компютър, заобикаляйки нуждата от обширни калкулации и времеви запаси.

Целта е да се намерят способи за „ превръщане “ на стареенето на сърцето и за понижаване на рисковете от болести

Кригман разказва полученият силиконов обект като „ еволюция в деяние “, защото логаритъмът за планиране, ръководен от ИИ, заобикаля всички ненужни знания, насъбрани в хода на еволюцията. Проектираните от ИИ роботи могат да влязат в приложимост при издирването и спасяването на хора от бедстващи региони, както и навигация в комплицирани среди като канализационни системи, които се нуждаят от поддръжка.

„ Тъй като даваме на ИИ повече неща, с които „ да си играе “, ние се надяваме, че в бъдеще той ще може да проектира надалеч по-сложни и по-полезни роботи “, уверен е Сам Кригман.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР