Изследователи от Оксфордския университет са открили колонии на диви гълъби

...
Изследователи от Оксфордския университет са открили колонии на диви гълъби
Коментари Харесай

Учени откриха колонии на последните диви гълъби

Изследователи от Оксфордския университет са разкрили колонии на диви гълъби на отдалечени острови в Шотландия и Ирландия, оповестява Юрикалърт.
Направеният от учените ДНК разбор демонстрира, че птиците принадлежат към реликтов тип, който към този момент е липсващ от множеството елементи на Европа. 

Скалните гълъби (Columba livia) преди този момент са били необятно публикувани в Европа, Азия и Африка. Тези птици, гнездящи в морски пещери и планински региони, са директни предшественици на актуалните гълъби, които през днешния ден се срещат във всички градове и обитаеми места.

Към момента ареалът на скалните гълъби се е свил фрапантно и броят им непрестанно понижава. Постоянното кръстосване с градски гълъби нанася огромни вреди на популацията, отбелязва водещият създател на проучването Уил Смит.

Заради големия брой хибриди доста орнитолози считат, че в дивата природа не са останали генетично чисти скални гълъби .

Екипът от Оксфордския университет обаче е съумял да открие реликтови популации. Учените са събрали проби от пера от разнообразни места, измежду които островите Външни Хебриди и Оркни, и са изолирали генетична информация. Резултатите демонстрират, че птиците принадлежат към линията, от която произлизат всички диви и домашни гълъби.

Гълъбите от Оркнейските острови в същото време са подложени на интензивно кръстосване с градски гълъби , до момента в който пернатите от Външните Хебриди на процедура са съвсем чиста порода.

Учените означават, че проучването на реликтовите популации ще разреши да се разбере по-добре еволюцията на градските гълъби. Скалният гълъб също така е образец за изгубване на типове в резултат на кръстосване и хибридизация. По-доброто схващане на този развой ще избави други типове, като да вземем за пример шотландската пума, от сходна орис.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР