Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ

...
Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ
Коментари Харесай

Атомна телевизия предава и приема сигнал чрез частици със странни свойства

Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии на Съединени американски щати (NIST) демонстрираха, че облак от атоми в необичайно квантово положение може да се употребява като предавател и правоприемник по едно и също време. Така те са в положение да обезпечат предаване на видео данни.

И като проява на такава " атомна телевизия " откривателите демонстрираха предаване на поток онлайн от видеокамера и поток от компютърен екран. Ключовата съставна част във всичко това е газ от рубидиеви атоми в стъклена колба. Лазери с две разнообразни дължини на вълната се употребяват за привеждане на рубидиевитге атоми в извънредно квантово положение, наречено Ридбергов атом (Rydberg atom). В това положение атомът има увеличена сила и електроните се отдалечават от ядрото му, което ги прави извънредно чувствителни към електромагнитни полета.

В близкото минало навръх същия принцип беше основан " атомен " радиопредавател и правоприемник. Но този път откривателите са употребявали радиосигнал, модулиран от видеокамера или компютърен излаз за внидео. Под въздействието на този радиосигнал Ридберговите атоми стартират да освобождават съдържащата се в тях непотребна сила по избран метод, образувайки първоначален сигнал. Този сигнал, минал през серия от усилватели и аналогово-цифров преобразувател, се трансформира в общоприет VGA формат, който се подава към входа на дигитален тв приемник.  Сега " атомният " радиоканал обезпечава много висока скорост на трансфер на данни от 100 MB/s. Въпреки това, заради някои компликации при обработката на входящата информация, технолозите съумяха да предадат видео с резолюция 480i, което сега наподобява като анахронизъм. В този случай това е единствено първият опит в тази посока. По-внимателен асортимент на дължини на вълните и мощността на лазерите, които трансферират атоми в положение на Ридберг, плюс по-усъвършенствани способи за разкриване на сигнали, плюс по-интелигентна цифрова обработка на входящите данни, ще направи допустимо в близко бъдеще фрапантно увеличение на честотната лента, а оттова и разграничителната дарба на предаденото видео.

В умозаключение би трябвало да се означи, че на пръв взор всички сходни опити наподобяват като следващото откритие на колелото. Учените обаче мислят друго, в края на краищата атомните информационни системи могат да бъдат опаковани в размери, доста по-малки от размерите, заети от електроника, която извършва сходни функционалности. Предимството на това е, че атомните системи, с верния метод, ще бъдат доста по-малко наранени от разстройства и други неподходящи фактори на околната среда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР