Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили лекарствена капсула, достатъчно

...
Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили лекарствена капсула, достатъчно
Коментари Харесай

Ново хапче с инсулин слага край на инжекциите за диабетици

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт са създали лекарствена капсула, задоволително мощна, с цел да оцелее в стомашната киселина, оповестява Скай Нюз. Революционното инсулиново хапче може да лиши милиони хора, живеещи с диабет вид 1, от нуждата да си бият ежедневни инжекции, настояват откривателите.
Когато хапчето се погълне и доближи до тънките вътрешности, то се разпада до разтваряне на микроиглички, които се прикрепят към чревната стена, освобождавайки лекарството в кръвоносната система.
Предишните опити да се даде на пациентите инсулин под формата на хапчета се провалиха, защото те не могат да устоят на стомашната киселина и освобождават хормона прекомерно рано.
При проби на прасета, капсулата от 30 мм, заредена със същото количество инсулин като инжекция, съумяла да достави инсулин в кръвообращението също толкоз бързо.
„ Ние я проектирахме по този начин, че да има задоволителна мощ да доставя инсулиновите микроиглички до стената на тънките вътрешности, като се разтварят в границите на няколко часа, с цел да предотвратят запушването на стомашно-чревния тракт ", споделя водещият създател на проучването професор Естер Кафарел-Салвадор.
Хапчето е покрито с полимер, който може да оцелее в мощно киселата среда на стомаха, преди да стигне до тънките вътрешности, където би трябвало да се разтвори. Защитният пласт, който е планиран да се разтвори при pH по-голямо от 5,5, по-късно ще изчезне и капсулата ще се разгъне в триъгълна форма. Всеки от ъглите й е затрупан с няколко „ игли " с дължина 1 мм, които изпомпват лекарството непосредствено в кръвообращението, придържайки се към чревната стена и стартирайки процеса на намаление на равнищата на кръвната захар.
„ Голяма част от нашата работа е стимулирана от мнението, че както пациентите, по този начин и здравните експерти избират оралния метод на приложение пред инжекционния, " споделя съавторът и гастроентеролог доктор Джовани Траверсо.
Новата капсула може да съставлява значима стъпка към въвеждането на перорални доставки на протеинови медикаменти, което е голямо предизвикателство от десетилетия.
Професор Робърт Лангър, един от създателите на проучването, съобщи: „ Наистина сме удовлетворени от най-новите резултати на новото устройство за устно приложение ".
Той сподели, че изследователският екип „ с неспокойствие чака да види по какъв начин то ще помогне на хора с диабет и други болести в бъдеще ".
Хората с диабет вид 1 не могат да създават задоволително инсулин, който управлява кръвната захар. Така равнището на глюкоза става прекомерно високо, вследствие на което те се нуждаят от ежедневни инжекции с инсулин, с цел да поддържат равнищата на кръвната захар под надзор.
Тези с диабет вид 2 - който е обвързван със затлъстяването - нормално не се нуждаят от инсулин, защото телата им са в положение да го създават по натурален метод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР