Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк (NYU) са разработили

...
Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк (NYU) са разработили
Коментари Харесай

С помощта на ChatGPT бе създадена по-голямата част на нов процесор

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк (NYU) са създали чип без потребление на профилиран език за изложение на хардуера (HDL). Този чип е създаден от изследователския екип благодарение на ChatGPT. На чатбота са били разказани детайлите на елементарен общоприет британски език, като са били употребявани общи думи и термини, а ChatGPT е изготвил съответното решение.

Чипът не е повсеместен пълностоен процесор и съставлява детайл от него. Засега това е логическа скица с нова 8-битова микропроцесорна архитектура, основана на батерии – регистри памет, в които се съхраняват резултатите от междинните калкулации до довеждане докрай на главните.

Създаването на процесорите се прави на няколко стадия. Един от тези стадии включва превод на стандартния език (на британски език), описващ чипа и неговите благоприятни условия, на HDL, представящ действителната геометрия, компактност и общо разположение на другите детайли в чипа, нужни за ецването на процесора. В новото проучване ChatGPT оказва помощ на инженерите да прескочат стадия на HDL.

Специалистите са употребявали разнообразни огромни езикови модели (LLM) за работа върху 8 образеца за планиране на хардуер. Те са работили върху плана благодарение на стандартен език и на HDL (Verilog). Резултатът от изследването е първият HDL, който е напълно генериран от изкуствен интелект. Изследването сподели, че ИИ, с изключение на за генериране на код на разнообразни езици за програмиране, може да се ползва и при проектирането на хардуер.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР