Изследователи изградиха голяма зона за мирисане, за да разберат с

...
Изследователи изградиха голяма зона за мирисане, за да разберат с
Коментари Харесай

Учени изградиха шведска маса от хора , за да разберат как комарите ни откриват

Изследователи построиха огромна " зона за мирисане ", с цел да схванат с какво хората са толкоз привлекагелни за комарите. В свое проучване, оповестено в списание CurrentBiology, учените се концентрират върху типа Anophelesgambiae - комар, пренасящ малария.

Предишните проучвания не съумяват да обяснят цялата трудност на привлекателността на нашите миризми за комарите, ето за какво в този момент екипът основава по-голяма клетка. Тя е към 2000 пъти по-голяма от размера на стандартните лабораторни уреди, което разрешава на откривателите по едно и също време да съпоставят миризмите на шест човека-доброволци.

Нагревателни подложки, сложени вътре в клетката, отделят въглероден диоксид и човешка миризма, а инфрачервени камери следят интензивността на комарите през нощта, когато те избират да се хранят.

Специфичните химични съставни елементи в миризмите на хората са разпознати като доста привлекателни или отблъскващи за комарите. Например, химическото вещество, наречено евкалиптол, се оказва, че отблъсква ухапванията от комари.

За потвърждаване и разширение на тези заключения са нужни по-нататъшни проучвания.
...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР