Изследовател смята, че може да открие нови антибиотици в Коста

...
Изследовател смята, че може да открие нови антибиотици в Коста
Коментари Харесай

Костариканските ленивци може да са носители на антибиотика на бъдещето

Изследовател счита, че може да открие нови антибиотици в Коста Рика, изучавайки бактериите в козината на ленивците, откакто е забелязал, че тези тропически животни в никакъв случай не се разболяват, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Според Макс Чавария от университета на Коста Рика ленивците имат неповторим биотоп от инсекти, водорасли и бактерии в козината си, които наподобява ги защищават. 

" Ако някой учи козината на безделник, ще види придвижване - молци, разнообразни типове инсекти. Очевидно е, че когато има общуване на доста типове организми, би трябвало да има система, която да ги управлява ", споделя Чавария. 

В хода на проучванията си ученият потвърждава, че това са микроорганизми, способни да създават антибиотици, които разрешават да се контролира съществуването на патогенни сътрудници в козината на ленивците.

" Става въпрос за бактерии, принадлежащи към родовете Rothia и Brevibacterium ", изяснява ученият, който разгласява резултатите от проучванията си в сп. " Environmental Microbiology ".

Въпросът обаче е дали тези антибиотици имат бъдеще в човешката фармакопея.

Ленивците, два типа от които се срещат в Коста Рика - Кафявогърл трипръст безделник (Bradypus variegatus) и Хофманов безделник (Choloepus hoffmanni), живеят по дърветата в тропическите гори на Централна Америка, изключително по костариканското карибско крайбрежие, при мокър климат с температури, вариращи от 22 до 30 градуса Целзий.

Популацията на тези спокойни бозайници, които населяват също Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Хондурас, Никарагуа, Панама, Перу и Венецуела, се смята за " намаляваща " от Международния съюз за запазване на природата (IUCN).

В Коста Рика американката Джуди Ейви ръководи резерват за ленивци, който е основала преди години с починалия си брачен партньор. В него се одобряват ранени животни, за които би трябвало да се поставят грижи.

Ейви е живяла в Аляска и когато идва в Коста Рика, даже не знае за съществуването на тези животни. 
       
През 1992 година двойката приютява и поставя грижи за първия си безделник, наименуван Бътъркъп (Лютиче). О тогава към хиляда са минали през резервата, намиращ се на към 200 километра от столицата на Коста Рика Сан Хосе.
       
Съвсем естествено Макс Чавария се обръща към Джуди Ейви, с цел да изследва ленивците, лекувани след токов удар, прегазени от коли, ранени от кучета, отделени от майките си като бебета. В резервата в никакъв случай не са постъпвали заболели животни.

Макс Чавария отрязва косми от 15 индивида от всеки от двата типа и отглежда култури в лабораторията, с цел да ги изследва.

След тригодишни проучвания откривателят е разпознал към двадесет " претендент " производители на антибиотици. Предстои обаче още работа, с цел да се обмисли приложението им върху хора.

Откриването на нови антибиотици е основен въпрос, защото Световната здравна организация (СЗО) предизвестява, че устойчивостта към сегашните може да докара до 10 милиона смъртни случая всяка година доникъде на века.

" Ето за какво планове като нашия могат да оказват помощ за откриването на нови молекули, които в средносрочен или дълготраен проект биха могли да се употребяват в борбата против антибиотичната устойчивост ", споделя Макс Чавария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР