Колосален тайник с литий, открит в САЩ, може да е най-големият в света

...
Изсечено златоВ надпреварата за натрупване на литий, метал от решаващо
Коментари Харесай

Изсечено злато

В надпреварата за натрупване на литий, метал от решаващо значение за създаването на батериите, които захранват електрическите превозни средства, САЩ може случайно се натъкнаха на най-голямото находище в света досега.

Ново проучване, , изчислява, че калдерата Макдермит, вулканичен кратер на границата между Невада и Орегон, съдържа колосални 20 до 40 милиона метрични тона литий.

Въз основа на тези най-нови данни, калдерата намалява количеството литий дори в солените равнини на Боливия, където се намират около 23 милиона тона.

„Ако вярвате на тяхната обратна страна -оценка на обвивката, това е много, много значително находище на литий", Анук Борст, геолог от университета KU Leuven, който не е участвал в изследването, . „Това може да промени динамиката на лития в световен мащаб по отношение на цена, сигурност на доставките и геополитика.“

Here to Clay

Някои от най-богатите запаси на литий в света се съдържат в саламура . Но литият в калдерата McDermitt, особено в южната й част в Невада, в район, наречен Thacker Pass, е заключен в глина.

Калдерата се е образувала след масивно изригване на магма преди приблизително 16,4 милиона години, драгиране несметни десетки литий и други метали. Езеро в крайна сметка е обитавало калдерата, която е отложила слой от седименти, споени с литий, който днес е дълбок над 600 фута. Резултатът: глина, наречена смектит.

Но това беше само първата инжекция с литий. В крайна сметка, когато вулканичната активност се нагорещи отново, гореща саламура, съдържаща допълнителен литий, беше вкарана в съществуващия смектит, вливайки го с още повече от редкоземния метал. Сега глината вече не беше само смектит, а уникално богат на литий илит.

„Изглежда са попаднали на най-доброто място, където глините са запазени близо до повърхността, така че няма да имат за извличане на колкото се може повече скала, но тя все още не е изветряла“, каза Борст пред Chemistry World.

Влияние на разделение

Това е добра новина за миньорите. Не само, че този конкретен илит е по-богат на метал, но се предполага, че е по-лесен за разделяне. Освен това находищата са концентрирани най-вече на едно място в южния край на прохода, ограничавайки зоната, засегната от минното дело.

Поне на теория. Добивът на литий може, в зависимост от използваните методи, да отдели огромни количества CO2, да замърси подземните води с опасни тежки метали и да погълне тонове изкопаеми горива. Екологичните му щети не трябва да се пренебрегват в бързането към зелена транспортна инфраструктура.

Поради тези причини проектът е затънал в противоречия. Природозащитници се опитаха да блокират добива в района, вярвайки, че това ще наруши екологичните закони. Към тях се присъединяват индиански активисти, тъй като проходът Такър се смята за свещен от някои местни племена.

Но федералният съд отхвърли обжалванията им през юли и работниците вече направиха копка на обекта тази седмица.

Още за лития: Нека поговорим за това изследване, свързващо аутизма и лития във водата

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР