, изсечени върху българските разменни монети: Мадарски конник – на

...
, изсечени върху българските разменни монети: Мадарски конник – на
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стот...

, изсечени върху българските разменни монети: Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

Андрей Гюров, който е началник на ръководство " Емисионно " в Българска народна банка уточни, че в банката се извършва стратегия за отсичането на евромонети с българската национална страна.

 

Вчера стана известно, че Съветът на Европейския съюз е одобрил дизайна на националната страна на евромонетите. " Това е още една стъпка в процеса на присъединение на България към еврозоната ", изясни Гюров.

 

" С полученото утвърждение от Съвета на Европейски Съюз Българска народна банка ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1,2,3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Ние към този момент изпълняваме програмата за това пробно отрязване, която включва най-различни стадии. Един подобен е обезпечаването на заготовките за евромонетите, който към този момент е преминат и те са поръчани. Сега следва тези заготовки да постъпят в Монетния двор на Българска народна банка и да стартира изсичането на монетите ", сподели още той.

 

" След като бъдат изсечени в пробните тиражи, би трябвало да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Получаването на подобен документ за " Монетен двор " ЕАД ще значи, че ние можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети ".

" Общо към 800 млн. монети ще би трябвало да бъдат издадени, като това ще започва, откакто страната ни публично бъде утвърдена за присъединение към еврозоната ", сподели Гюров.

 

" Очаквам всичките изсечени монети да се влеят в формалния тираж ", разяснява той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР