Изригванията идват от слънчево петно, което е 15 пъти по-голямо

...
Изригванията идват от слънчево петно, което е 15 пъти по-голямо
Коментари Харесай

Връхлита ни мощна геомагнитна буря

Изригванията идват от слънчево леке, което е 15 пъти по-голямо от Земята

Мощна геомагнитна стихия, която ще връхлети Земята на 11 май, предизвестиха астрономите. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G4, което е едно равнище по-ниско от G5. Това е първото сходно предизвестие от 2005 година насам, прецизират от организацията.

Слънчеви изригвания от най-голям клас са регистрирани в последните две седмици. Това се дължи на голямо леке на повърхността на Слънцето, чиято широчина е 15 пъти тази на Земята.

AR3664 не е нормално слънчево леке. През последните дни тъмното леке на повърхността на Слънцето се разрасна, трансформирайки се в едно от най-големите и най-активни, следени през този безоблачен цикъл, отбелязва сп. Space.

То притегли вниманието на учените преди дни, откакто Центърът за прогнозиране на галактическото време на Националното ръководство за проучване на океаните и атмосферата (NOAA) в Съединени американски щати предизвести за нараснал риск от слънчеви изригвания.

В четвъртък са регистрирани общо три изригвания от най-голям клас Х, като последното изригване на Слънцето с тази мощ е било на 9 май. Изригването X1.1 е с дълготрайност 37 минути. По-рано беше обявено за прояви Х1.0 и Х2.2.

Изригванията се класифицират въз основа на система, сходна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания съгласно тяхната мощ. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка писмен знак съставлява 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така че Х е 10 пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната мощ. Колкото по-голямо е цифрата, толкоз по-силно е изригването.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР