Изригването на подводния вулкан в Тонга е било неколкостотин пъти

...
Изригването на подводния вулкан в Тонга е било неколкостотин пъти
Коментари Харесай

Изригването на вулкана в Тонга е в пъти по-мощно от бомбата над Хирошима |

Изригването на подводния вулкан в Тонга е било неколкостотин пъти по-силно от експлозивната мощ на атомната бомба, пусната над японския град Хирошима, оповестяват от НАСА.

" Говорим за предварителна оценка, само че считаме, че количеството сила, освободено от изригването, се равнява на някъде сред 4 до 18 мегатона тротил ", се показва в изказване на учения Джим Гарвин от НАСА.

Експлозията е освободила стотици пъти еквивалента на механичната сила от взрива над Хирошима. Бомбите бяха пуснати Съединени американски щати по време на войната им против Япония през 1945 година, показва Българска телеграфна агенция.

Подводният вулкан, намиращ се единствено на 65 км северно от столицата на Тонга, изригна преди 10 дни, изпращайки голям облак от пепел и газ в небето. Приблизително 84% от към 105 000 поданици на всички острови от архипелага са били наранени от изригването и последвалото цунами, чиито талази доближиха чак до Аляска.

В неделя в северните региони на бе оповестено изключително състояние поради петролен разлив с повърхност колкото 320 футболни стадиони. Инцидентът бе провокиран от големи талази, образували се при изригването на вулкана в Тонга, която е на 11 000 километра от крайбрежието на южноамериканската страна.

Бреговете на страната бяха залети от високи талази. По това време танкер е разтоварвал за локална рафинерия.

Във водата са били разлети 6000 барела недопечен нефт. Замърсени са 18 000 квадратни метра от плажната линия, а управляващите не разрешиха достъпа до 21 плажа като ги оповестиха за рискови за човешкото здраве.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР