Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на Тонга преди

...
Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на Тонга преди
Коментари Харесай

Изригването на вулкана край Тонга било със силата на над 600 атомни бомби над Хирошима

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край крайбрежията на Тонга преди няколко дни може да се окаже най-мощното след пагубното изригване на вулкана Кракатау в Индонезия, умъртвило хиляди хора през 1883 година Изригването на 15 януари задейства и солидна вълна цунами, която заля Тонга и околни острови и докара до насилствената евакуация на 230 хиляди души население на Японските острови от осем префектури. Цунами вълната погълна и дузина кораби, а вулканична пепел, изхвърлена от изригването покри прилежащите островни територии, NPR.
Учени от НАСА се заеха да оценят силата на вулканичното изригване като приложиха канара, която се употребява и за оценка на избухливата мощ на нуклеарните оръжия. 

Резултатът е число, равняващо се на детонацията на 10 тона тротилов еквивалент. Това подхожда на мощността на почти 667 атомни бомби от вида " Хлапето ", хвърлена американски бомбардировач над японския град Хирошима през август 1945 година, показа Джеймс Гарвин, основен академик в Центъра за галактически полети Годард на НАСА

Това евентуално е едно от " най-гръмовните " събития на планетата за последните 100 години, споделят още учените. Изригването стана покрай тихоокеанската островна страна Тонга, само че детонацията е била чута на хиляди километри, да вземем за пример в Аляска, допълват те. Очевидно повода за детонацията е смесването на потоци течна магма с морска вода, навлязла във вулканичната чаша. Въпреки мащабите, геолозите не чакат това изригване да аргументи някакви обилни краткосрочни промени в климата на Земята, както се случи с някои огромни изригвания в предишното.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР