Изразяваме своето съгласие за частично извеждане на Националния институт по

...
Изразяваме своето съгласие за частично извеждане на Националния институт по
Коментари Харесай

БАН: Ще се разделим с метеоролозите до края на годината

Изразяваме своето единодушие за отчасти извеждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в нова конструкция, основана от Министерски съвет. Това значи от Българска академия на науките да излезе оперативната активност на института, която обслужва страната. Това съобщи пред публицисти ръководителят на Общото заседание на Българската академия на науките проф. Евелина Славчева по-рано през днешния ден.
“Този митинг продължава към този момент шест месеца. Започна в края на месец април. В продължение на доста години Българска академия на науките е недофинансирана и бюджетът тази година стигаше да се заделят 80% от средствата за заплати, а останалите 20% да се разпределят по достижения на институтите. Българска академия на науките създава малко над 50% от научните достижения в нашата страна. Първостепенната ни задача е да поддържаме високо равнище на нашата дейност”, изясни Славчева.
“Защо се стигна дотук?Основната причина, зад която се крие и достоверният митинг на нашите сътрудници е неналичието на задоволително средства в бюджета, отпускан от държавата”, добави Славчева. Тя напомни, че Българска академия на науките съумя да контракти спомагателни 15 млн. лева към бюджета за тази година, само че те още веднъж не стигнаха за потребностите на учените.
“В съглашението бе записано, че тези пари би трябвало да бъдат разпределени по критерии за научни достижения. Колегите от Национален институт по метеорология и хидрология обявиха, че те не са удовлетворени и се стигна до тази неприятна обстановка - институт на Българска академия на науките да стачкува против него”, сподели още Славчева.
“Не споделяме тези вярвания, че в случай че излязат от Българска академия на науките ще имат по-добри благоприятни условия за развитие”, безапелационна бе тя.
Общото заседание на Българска академия на науките обаче ще се съгласи Национален институт по метеорология и хидрология да бъде отчасти изведен. Освен това, когато стане ясно кой ще бъде принципал на новата конструкция, от академията ще образуват работна група, която да обясни по какъв начин тъкмо ще стане това. Важна точка от договарянията ще бъдат и каква част от материалите, нужни за работа, ще бъдат взети от академията за новата конструкция. От Българска академия на науките се ангажират всичко това да стане допустимо докрая на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР