Израелското правителство е разработило планове за изграждане на около 5700

...
Израелското правителство е разработило планове за изграждане на около 5700
Коментари Харесай

САЩ са обезпокоени от плановете за разширяване на израелските селища

Израелското държавно управление е създало проекти за създаване на към 5700 нови жилища в окупирания Западен бряг . Този ход е бил подхванат макар натиска на Съединени американски щати за прекъсване на разширението на селищата, което съгласно тях е спънка за постигането на дълготраен мир с палестинците. Говорител на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон е „ надълбоко смутен “ от това развиване на събитията, предава „ APNews “.

Четирима израелски заселници бяха убити от палестинци предходната седмица, което обостри напрежението и надлежно докара до нови прояви на принуждение от страна на заселниците. Насилието сред палестинци и израелци се разраства , откогато министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху беше избран отново предходната година. Неговата националистическо-религиозна коалиция даде обещание да разшири наличието си на Западния бряг.

По данни на израелската пацифистка организация „ Мир в този момент “ през последните шест месеца на територията на Западния бряг са били издигнати над 13 000 жилища – към три пъти повече, в сравнение с през цялата минала година.

„ Израелското държавно управление ни тласка с невиждани темпове към цялостното анексиране на Западния бряг, “, гласи изказване на организацията.

Повечето страни считат, че селищата, които са издигнати върху земя, завзета от Израел през 1967 година по време на Близкоизточната война, са противозаконни според интернационалното право, макар че Израел не е склонен с това . Говорител на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност разкритикува остро разширението на селищата, като съобщи, че това „ подкопава географската жизненост на решението за съществуването на две страни, изостря напрежението и в допълнение вреди на доверието сред двете страни “.

Новите проекти за градеж и развиване плануват построяването на спомагателни хиляда жилища в селището Ели , оповестени от държавното управление след смъртоносния разстрел на четиримата израелци предходната седмица, които бяха атакувани от палестински въоръжени лица там. Палестинската въоръжена формация „ Хамас “ разгласи, че стрелците са нейни членове . След това нахлуване тълпи от гневни заселници започнаха да вилнеят в палестинските села, като домовете на доста локални поданици бяха подпалени, а един палестинец беше погубен.

През уикенда началниците на израелската войска, полиция и работа за сигурност „ Шин-Бет “ излязоха с извънредно взаимно изказване , в което оповестиха, че осъждат строго отмъстителността . Техният ход провокира гневна реакция от страна на крайнодесните членове на израелската ръководеща коалиция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР