Израелският Върховен съд отхвърли обжалването срещу разрушаването на бедуинското селище

...
Израелският Върховен съд отхвърли обжалването срещу разрушаването на бедуинското селище
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел даде разрешение за заличаването на бедуинско селище

Израелският Върховен съд отхвърли обжалването против разрушаването на бедуинското населено място Хан ал Ахмар на окупирания Западен бряг, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според решението на съда отсрочката за събарянето на селището изтича след 7 дни и то следва да бъде отстранено.

Съдбата на това населено място месеци наред беше фокус на палестински митинги и на интернационална угриженост. В колиби и бараки от подръчни материали там живеят към 180 бедуини, които отглеждат овце и кози. Селището се намира недалече от Ерусалим сред две еврейски селища на Западния бряг и бе построено без позволение на израелските управляващи. Палестинците от дълго време се жалват, че такова позволение е на практика невероятно да се получи и че израелските управляващи бавят с години разглеждането на палестински претенции за каквото и да било строителство.

Израел счита да реалокира жителите на противозаконното населено място на 12 км от настоящето място, край друго палестинско село - Абу Дис.

Правозащитници споделят, че насилственото пренасяне на бедуините нарушава интернационалното право, отнасящо се до окупирани територии. Един от жителите на Хан ал Ахмар назова решението на съда "расистко ". Европейският съюз намерено прикани Израел да анулира преместването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР