Израелският президент Ицхак Херцог. Снимка: БГНЕС, архивСлед публичното изгаряне на

...
Израелският президент Ицхак Херцог. Снимка: БГНЕС, архивСлед публичното изгаряне на
Коментари Харесай

Израел се възмути от одобреното от Швеция публично изгаряне на Тората

Израелският президент Ицхак Херцог. Снимка: БГНЕС, списък

След общественото изгаряне на Коран в Швеция през юни управляващите в Стокхолм утвърдиха искане за обществено изгаряне на свещената еврейска книга Тора пред израелското посолство в Стокхолм, което провокира възмущението на Израел, съобщи ДПА.

" Като президент на страната Израел съдя изгарянето на Корана, който е заветен за мюсюлманите по целия свят, и в този момент съм сломен, че същата орис чака еврейската Тора, безконечната книга на еврейския народ ", съобщи  израелският президент Ицхак Херцог.

Стокхолмската полиция даде позволение на човек, изискал да организира обществена акция, на която да изгори еврейска свещена книга и Библия, стана ясно от известия на шведски медии. Събитието ще се състои на следващия ден пред израелското посолство в шведската столица.

Смята се че акцията ще бъде извършена в отговор на изгарянето на Кораан пред джамията в Стокхолм в края на юни. Изгарянето на свещения за исляма текст провокира яд и митинги от страна на мюсюлмани както по света, по този начин и в Швеция.

" Разрешаването на опозоряване на свещени текстове не съставлява практикуване на свободата на изложение, то е очевидно подстрекаване и акт на чиста ненавист. Целият свят би трябвало дружно и ясно да осъди този непоносим акт ", сподели Херцог.

" Държавата Израел се отнася към това позорно решение, което накърнява Светая Светих на еврейския народ, извънредно съществено ", написа в " Туитър " израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Израелският министър на външните работи Ели Коен прикани шведските управляващи да предотвратят изгарянето.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР