Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците,

...
Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците,
Коментари Харесай

САЩ предложиха палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Израелският министър председател Нетаняху съобщи, че приема да договаря с палестинците, само че те към този момент не считат да стартират диалози

Карта с израелските селища на Западния бряг

Увеличаване

Карта с израелските селища на Западния бряг

Преглед на оригинала [Reuters] Смаляване
Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска страна, която ще " удвои " териториите, които сега са под стеснен палестински надзор. Ерусалим обаче ще остане " неделима " столица на Израел, под цялостен израелски надзор ще преминат и селищата, издигнати в окупираните през втората половина на предишното десетилетие територии. Договорени са стъпки с " решение с две страни ", което " най-сетне ще разреши на палестинците да имат лична страна ", и това е късмет, какъвто може да няма повече.

Какво се знае

С тези думи американският президент Доналд Тръмп показа във вторник вечерта дълго чакания проект за решение на израелско-палестинския въпрос на среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и водача на най-голямата опозиционна мощ " Синьо и бяло " Бени Ганц. На срещите във Вашингтон нямаше палестински представители, само че Тръмп увери, че е изпратил писмо на президента на Палестинската автономност Махмуд Абас, в което излага публично предлагането. Нетаняху съобщи, че приема да договаря с палестинците.

В проекта, чийто проектант е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, се планува още заледяване на построяването на израелски селища в Западния бряг за четири години, до момента в който се водят договаряния за бъдещата палестинска държавност. Последният разговор в четиристранен формат с присъединяване на Съединени американски щати и Русия се провали през 2014 година, а с новия проект Тръмп на процедура се отхвърля от постигането на интернационален консенсус за разрешаването на казуса.

По думите на Тръмп ще има и други условия - подсилване на върховенството на закона, завършек на заканите за сигурността на Израел и " прекъсване на " Хамас " - организацията, завзела линията Газа преди десетилетие. Как тъкмо ще наподобява бъдещата палестинска страна ще бъде конкретизирано в карта, очертаваща възможните граници на двете страни, която ще бъде оповестена от американската администрация.

Президентът добави, че палестинците имат правото да решат какво да вършат с проекта, само че добави, че имат четири години да го одобряват или да " одобряват следствията ".

Очаквано проектът от 80 страници не включва редица палестински претенции, като унищожаване на израелските колонии на Западния бряг, противозаконни съгласно интернационалното право и напълно законни, в случай че проектът бъде признат. Според предварителната информация на Reuters Израел би могъл да анексира еврейски селища - 121 на Западния бряг и голям брой в Източен Ерусалим - неотложно, в случай че одобри проекта. Част от Западния бряг в същото време се оказва под палестински надзор.

Ограничен към този момент суверенитет и политическа автономност са планувани за палестинците на Западния бряг и в Източен Ерусалим - най-близкото до " държавност ", което би предложил Белият дом. Инвестиционен проект за 50 милиарда $ в палестинските територии беше показан като " икономическата " част на проекта, а парите ще бъдат събрани най-вече от страните от Персийския залив.

Палестинската реакция

Дълго време преди оповестяването му проектът се смяташе за по-благоприятен за Израел, в сравнение с за палестинците. За Рамала и Газа договорката е " мъртвородена ", в това число поради обстоятелството, че целият Ерусалим ще е под контрола на Израел, макар че източната част на града, отвоювана от Йордания през 1967 година, беше окупирана от Израел дружно със Западния бряг.

Враждуващите придвижвания " Хамас " и " Фатах " се събират на незабавна среща, ръководена от палестинския президент Махмуд Абас. Той и други палестински представители към този момент увериха, че отхвърлят самодейността като прекомерно облагодетелстваща Израел. Независимо от палестинската позиция - а и от разнобоя сред арабските страни (само ОАЕ разгласи поддръжката си за новия кротичък проект, а множеството от останалите страни нито го утвърждават, нито порицават) - Арабската лига също се събира незабавно в неделя, с цел да разиска предлагането.

На хартия проектът най-сетне дава на палестинците страна, както и отчасти заледяване на заселническата активност в продължение на четири години. Израелският министър председател Нетаняху обаче няма да чака. Той съобщи, че в неделя ще разгласи суверенитет над стратегически значимата котловина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг, акцентира New York Times.

Европейската позиция

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че самодейността на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава опция да бъдат възобновени незабавно нужните старания за реализиране на контрактувано и осъществимо решение на израелско-палестинския спор.

Европейски Съюз ще изследва и оцени направените оферти, се споделя в изказване на Борел. Съюзът е последовател на реализирано посредством договаряния и " жизнеспособно решение за битие на две страни, което взима поради законните желания и на палестинците, и на израелците, зачитайки всички съответни резолюции на Организация на обединените нации и интернационално контрактувани параметри ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР