Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е против сключването на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е против сключването на
Коментари Харесай

Нетаняху заяви, че е против сключването на временно споразумение между Вашингтон и Техеран за иранската ядрена програма

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че е срещу сключването на краткотрайно съглашение сред Вашингтон и Техеран за иранската нуклеарна стратегия, съобщи Асошиейтед прес. 

Нетаняху изрази позицията си, откакто в израелски медии се появиха известия, че Съединени американски щати и Иран са постигнали сделки, които имат за цел да възпрат в някаква степен иранската нуклеарна стратегия в подмяна на известно облекчение на глобите против Техеран. Съобщенията не бяха доказани от самостоятелен източник, а Вашингтон обществено отхвърли съществуването на сходно съглашение. 

Израелският министър председател сподели, че е уведомил Съединени американски щати, че " даже и най-ограничените  договорки… не дават отговор на задачата " и че Израел се афишира срещу сходни съглашения. 

Според израелски публични лица, поискали анонимност, сделките към този момент са довели до ограничение на обогатяването на уран и вследствие на това някои ирански активи са били размразени. 

По-миналата седмица израелският уебсайт " Вала " (www.walla.co.il) съобщи, че според постигнатите сделки Иран ще ограничи обогатяването на уран до 60% в подмяна на облекчение на глобите. Освен това съгласно израелския уебсайт двете страни са се разбрали за замяна на пандизчии. 

Матю Милър, представител на американския Държавния департамент, сподели, че " няма съглашение " и че тези изказвания са погрешни, предава Българска телеграфна агенция.

Според уеб страницата " Вала " обаче Нетаняху е разкрил елементи от съглашението на неотдавнашно съвещание на парламентарна комисия. Съединени американски щати и Израел си разменят разследваща информация и главен фокус на двете страни е Иран. 

Нетаняху изрично се опълчи на договорката от 2015 година сред Техеран и международните сили, подписана с посредничеството на държавното управление на тогавашния американски президент Барак Обама. През 2018 година Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението и още веднъж наложи наказания против Иран, който пък последователно престана да съблюдава рестриктивните мерки.

Иран твърди, че създава програмата с цивилни цели. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР