Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска
Коментари Харесай

По съвет на израелския премиер се обмисля край на грипните ваканции за децата

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска децата във почивка за ковид, тъй като те са минимум наранени от него

© Ammar Awad Държавите, наранени от ковид, да подхващат идентични ограничаващи ограничения, с цел да опазят популацията си от епидемията, само че и тя да не се отрази на стопанската система - за това прикани министър председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентен диалог с министър председателите на Австрия, Унгария, Израел, Хърватия, Италия и Гърция.
На нея страните споделиха ограниченията, които са взели за ограничение на епидемията. Стана ясно, че България ще разчита на доставка на защитни дрехи и медикаменти от Израел.

До следобеда в България не беше регистриран нов случай на COVID-2019.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Край на грипната почивка?

Премиерът Борисов разгласи, че България е издала заповеди със строги ограничавания, въпреки че не е уверен, че пътят е затварянето на детските градини и учебните заведения, тъй като родителите би трябвало да отидат на работа. " Ако затворим градския превоз или метрото в София, ще блокираме стопанската система. Дали сте затваряли учебните заведения и детските градини и за какъв брой време ", попита Борисов. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отговори, че не са затваряли учебните заведения и детските градини, тъй като " коронавирусът визира по-възрастните хора и не е рисков за децата ".

" Ние тестваме непрекъснато учителите, само че няма проблем с инфектирането на деца и младежи. Децата могат даже да гледат по-малките в фамилията, с цел да могат родителите да вървят на работа. Можем да използваме доброволни юношески отряди да почистват обществени здания, а армията да дезинфекцира сериозните места ", сподели Нетаняху.

Веднага по-късно Борисов изиска след приключването на грипната почивка в сряда " образователните заведения да си работят, с цел да не се нанесе вреда на образованието ". Малко по-късно от спешния щаб оповестиха, че обмислят дали децата да тръгнат на учебно заведение. Причината е, че при грип В, за който е сегашната почивка, се засягат най-вече децата и младежите, а при ковид - възрастните хора.

Проблемът обаче е, че децата - макар че не изкарват тежко заболяването, могат да бъдат идеални заразоносители и по този начин коронавирусната зараза да бъде предадена на възрастните, които живеят в същия дом. От друга страна - в България сега учителите не се тестват за ковид.

Въпросът за завършек на грипните ваканции занапред ще бъде прегледан от спешния щаб. Междувременно някои области като Пловдив взеха решение за удължение на ваканцията до края на седмицата и поради ковид.

Неразбраната заповед

Веднага след държавното съвещание за ограниченията при към този момент открити инфектирани с ковид здравният министър издаде редица заповеди за работата на лечебните заведения и отпътува към Плевен и Габрово, с цел да инспектира на място протичащото се и да занесе защитни дрехи на медиците.

Тази заран малките екрани демонстрираха по какъв начин от университетската болница в Плевен връщат пациенти на хемодиализа и такива, на които е планувана химиотерапия. " Недопустимо е приемът на хората, които имат потребност от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Заповедта е извънредно ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските съвещания, плановите интервенции и свижданията. Това са рестриктивните мерки, всичко останало би трябвало да се извършва от лечебните заведения ", сподели Ананиев след съвещанието на спешния щаб.

Той добави, че е отчаян от случилото се в Плевен, още повече че персонално се убедил в отличната организация, която са основали, и посъветва управлението да не позволява тълкувания на текстове, а в случай че имат въпроси - да попитат здравното министерство.

Още проби

Според Борисов лекарите би трябвало да изработят единна тактика за лекуване на по-леките случаи на ковид в домашни условия, защото се чака болничните кревати да станат дефицитни във всички страни. Доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското поделение на Инфекциозна болница - София, също разгласи пред " Нова ", че леко болните умерено могат да останат вкъщи, с цел да не натоварват системата и да не заразят лекарите.

За да се разшири броят на лаборатории, които обработват проби за ковид, ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че всички академични лечебни заведения в страната с вирусологични лаборатории ще бъдат натоварени да работят новите проби, а личният състав ще бъде подготвен. Доц. Мангъров разгласи, че могат да бъдат правени и бързи проби в домашни условия. В момента щабът договаря за импорт на такива проби, в началото за лабораториите, а по-късно и за аптеките.

Забрана за търговия с маски

След като в първия ден с открити пациенти с COVID-2019 държавното управление реши да натовари Министерство на вътрешните работи, Икономическа полиция и ДАНС с битка със спекулата и голословното повишаване на защитни маски и други артикули, свързани с предотвратяване от ковид, един от платформите за електронна търговия - OLX, разгласи, че е забранила публикуването на разгласи за " медицински маски " и е премахнала към 400 разгласи. В търсене на нулевия: Не е " Балкански поток ".

Нулевият пациент, обвързван с ковид, не е тръгнал от плана " Балкански поток ". Всички служащи се ревизират всекидневно и до момента никой не е показал признаци. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов във връзка изказванията, че четиримата инфектирани са били в контакт с италиански жители, работещи по построяването на българската права от газопровода " Турски поток ".
От общо 550 служащи на обекта 75 са италианци. 25 от тях са пристигнали в България в границите на 25 февруари - 6 март, съобщи Българска национална телевизия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР