Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи призив към европейските държави да

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи призив към европейските държави да
Коментари Харесай

Нетаняху: Очаквам ЕС да последва примера на САЩ

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху насочи апел към европейските страни да последват образеца на Съединени американски щати и да признаят Йерусалим за столица на Израел, предава Би Би Си. 

Нетаняху се намира в Брюксел за договаряния. Това е първият път, в който изрелски министър председател посещава града от повече от 20 години. Външният министър на Европейски Съюз Федерика Могерини обаче съобщи, че позицията на Европейския блок по въпроса остава непроменена. 

Решението на Тръмп сложи Съединени американски щати в изолираност във връзка с доста деликатния спор сред израелците и палестинците. Израел държи, че целият Йерусалим е нейна столица, до момента в който палестинците считат Източен Йерусалим за столица на тяхната бъдеща страна Палестина. 

В Брюксел Нетаняху още веднъж съобщи, че приветства решението на Америка, акцентирайки че Йерусалим е била столица на евреите от 3000 години и Доналд Тръмп е сложил обстоятелствата заслужено на масата. 

" Вярвам, че всички или множеството европейски страни ще реалокират посолствата си в Йерусалим, ще признаят Йерусалим за израелска столица и ще се ангажират активно с нас за сигурност, разцвет и мир ", сподели той. 

Могерини съобщи, че Европейски Съюз ще продължи да признава " интернационалния консенсус " за града. " Ние имаме вяра, че единственото реалистично решение на спора сред Израел и Палестина се основава на две страни, с Йерусалим като столица на двете ", сподели тя. Освен това Могерини жигосах " всички офанзиви против евреите на всички места по света ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР