Израелският премиер Бенямин Нетаняху не може да намери време в

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху не може да намери време в
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху нямал време за среща с Федерика Могерини

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху не може да откри време в програмата си за среща с шефа по политиката на външна политика и сигурност Федерика Могерини, и тя е отменила визитата си в Израел, заяви БГНЕС.
Могерини трябваше да приказва на среща на световния конгрес на Американския еврейски комитет (АЕК) в понеделник.
В. „ Джерусалем пост “ заяви, че по негова информация неуспехът на срещата на Нетаняху с представителя на Европейска комисия бил заради „ проблеми при насрочването “.
В същото време израелският министър председател сподели, че е в положение да вмъкне в своя график тези, с които желае да се срещне. Например, макар че в четвъртък следобяд отлетя назад за Израел от Европа, той съумя да откри време да се срещне с министъра на външните работи на Латвия и Ирландия в кабинета си същата вечер.
Дипломатически източник отбелязва, че ръководителят на външната политика на Европейски Съюз е била поканена от АЕК, а не от държавното управление.
Могерини понастоящем е в Йордания и говорителката й сподели, че " е разгледала опцията за разширение на това посещаване в Йерусалим, където е поканена да приказва в Американския еврейски комитет. От съображения от дневния ред се оказа, че това не е допустимо. " Говорителката добави: " Смятаме, че е значимо да приказваме, тъй като има доста значими въпроси в района за разискване, в това число Иран ". Тя сподели, че Могерини " чака с неспокойствие да се завърне в района в близко бъдеще ", заяви в. „ Джерусалем пост “.
Последният път, когато Могерини се е срещала с Нетаняху, беше през декември в Брюксел.
Само че от няколко месеца еврокомисарят е остро сериозна по отношение на решението на Съединени американски щати да реалокират посолството си от Тел Авив в Йерусалим и изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран, безредиците на границата на Ивицата Газа с Израел, при които израелската войска простреля десетки палестинци, както и против неотдавна оповестените проекти на израелското държавно управление за градеж на нови селища.
Не за първи път се появяват огромни разлики сред Европейски Съюз и Израел. През декември 2015 година, откакто Европейски Съюз излезе с инструкция за етикетиране на продуктите от селищата в окупираните територии, Нетаняху насочи външното министерство да прекрати контактите с Европейски Съюз за мирния развой в Близкия изток в очакване на преразглеждане на връзките с институциите на Европейски Съюз. Тази обстановка продължи няколко месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР