Израелският министър-председател Яир Лапид осъди руските нападения срещу граждански обекти

...
Израелският министър-председател Яир Лапид осъди руските нападения срещу граждански обекти
Коментари Харесай

Израелският премиер с остра реакция срещу руските нападения в Украйна

Израелският министър-председател Яир Лапид осъди съветските набези против цивилен обекти в украинската столица Киев. Той направи първото сходно изказване за израелски министър председател нощес, оповестява " Джерусалем пост ".
Прочетете още
" Остро съдя съветските набези против цивилното население в Киев и други градове в Украйна - написа Лапид. - Изпращам откровените ни съболезнования на фамилиите на жертвите и на украинския народ. "

Руското посолство в Израел реагира с изказване, в което се споделя: " Ние чухме тежки думи на " остро наказание " от израелски публични лица по отношение на " съветски набези против цивилното население " в градове на Украйна. Според Министерството на защитата на Русия през днешния ден съветските въоръжени сили са направили прецизни офанзиви против военни обекти, информационни възли и енергийна инфраструктура на Украйна ".

" Заслужава да се означи - продължава посолството - че, за жалост, Израел избра да резервира безмълвие по време на осемгодишните непрекъснати украински терористични офанзиви против жителите на Донбас, да си затвори очите за последното убийствено украинско нахлуване против бежански ескорт в Харковска област, за чудовищните убийства на цивилни жители от неонацистите от " Азов " в Копянск и други украински градове, за бруталното ликвидиране на съветската журналистка Даря Дугина, за неотдавнашното украинско терористично нахлуване на Кримския мост, както и за доста други ужасяващи и ненаказани закононарушения на киевския режим. "

През последните седмици Израел разгласи, че няма да признае анексирането на четирите украински области от Русия след извършените референдуми под дулото на оръжие, а Лапид осъди съветското навлизане в първите дни на войната през февруари и март тази година, когато беше външен министър. Тогавашният министър-председател Нафтали Бенет обаче не осъди категорично Русия, частично поради опитите си да посредничи сред Москва и Киев, само че най-много поради така наречен механизъм за отбягване на спорове сред Русия и Израел в Сирия. Той разрешава на израелските Военновъздушни сили да нападат ирански цели над северната граница, където съветската войска има огромно наличие. Друг сериозен аргумент за въздържането от остри изявления е загрижеността за благосъстоянието на съветските евреи.

Руските бомби по цивилни в украински градове, в това число Киев, които последваха гърмежа на Кримския мост от 8 октомври обаче трансформираха обстановката и министър-председателят на Израел осъди дейностите на съветските сили.

Лидерката на партия " Мерец " Зехава Гал-Он прикани Израел да достави Украйна със системи за противоракетна защита - нещо, което Киев желае през цялото време на войната. Украинците са поискали израелската система " Железен купол ", само че Израел е отказал.

" Путин обстрелва с ракети Киев и Лвов - посочи госпожа Гал-Он. - Улиците горят. (Американският президент Джо) Байдън към този момент го сподели ясно: това е геноцид. "

Зехава Гал-Он обаче упорства, че е пристигнало време позицията на Израел да бъде изменена. " Това е моралното нещо, което би трябвало да се направи, когато цивилни жители са цели на ирански дронове поради лудостта на един свиреп тиранин ", декларира тя, визирайки съветския президент.

" Системата " Железен купол ", предопределена да стопира снаряди, изстрелвани от " Хамас " и " Ислямски джихад " от Газа, евентуално ще бъде неефективна против иранските безпилотни самолети, употребявани от Русия " - отбелязва обаче " Джерусалем пост ". Системата е проектирана, с цел да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от разстояние 4 до 70 км. Изданието припомня, че " всяка батерия покрива дребна част от територията на Израел и те са местени непрекъснато в регионите, към които се чакат набези, до момента в който Украйна е над 10 пъти по-голяма от Израел ".

Въпреки това Израел разполага с други системи за противоракетна защита, които биха могли да оказват помощ на Украйна във войната - добавя " Джерусалем пост ".

Израелска помощ за Украйна

Досега Израел е изпратил стотици тонове филантропична помощ на Украйна, само че не и военна, друга от каски и защитни жилетки. Страната построи и полева болница.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи предишния месец, че е " шокиран ", че Израел не е дал на страната му никакво противовъздушно оръжие.

" Израел не ни е дал нищо. Нищо. Нула! Не упреквам водачите. Отбелязвам обстоятелствата: имаше диалози с водачите на Израел и това не оказа помощ на Украйна ", продължи Зеленски, който е от еврейски генезис.

През последните месеци Москва предприе строги ограничения против Еврейската организация, като по този метод затрудни емиграцията на съветските евреи в Израел, към която се стремят хиляди.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР