Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху по време на срещата си с

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху по време на срещата си с
Коментари Харесай

Нетаняху: Израел ще продължи да доставя хуманитарна помощ на Украйна

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху по време на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски във вторник в границите на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк увери, че еврейската страна ще продължи да дава на Киев филантропична помощ.


" Срещнах се с украинския президент Володимир Зеленски и дадох да се разбере, че Израел ще продължи да оказва помощ на Украйна по филантропични въпроси, в това число в битката с противопехотните мини ", написа израелският министър-председател на страницата си в обществената мрежа X.

На собствен ред канцеларията на израелския министър-председател написа в публично изказване след срещата, че диалогът сред Нетаняху и Зеленски " е протекъл в другарска атмосфера ". Според вестник " Израел Хайом " след срещата в уголемен формат с присъединяване на израелската и украинската делегация Нетаняху и Зеленски са се отдръпнали на частен диалог. Според източници на вестника тази част от срещата не е била авансово планувана и се е състояла вследствие на това, че двамата политици са намерили общ език.

Това е първата персонална среща сред Нетаняху и Зеленски след началото на войната в Украйна. Нетаняху, който при започване на 2022 година беше в съпротива, се завърна като министър-председател на Израел в края на 2022 година Досега той и Зеленски са общували единствено по телефона, като последният подобен диалог се състоя след дълго спиране на 7 септември. Сред актуалното политическо управление на Израел персонално със Зеленски общуваше израелският външен министър, който посети Киев през февруари.

Израелските управляващи неведнъж са заявявали, че поддържат Украйна в актуалната обстановка, само че до момента са се въздържали от даване на военна помощ на Киев, ограничавайки се до филантропични доставки. Темата за вероятно посещаване на Нетаняху в Украйна е повдигана неведнъж, само че досега няма съответни проекти./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР