Израелските военни са уведомили ООН, че всички живеeщи в северната

...
Израелските военни са уведомили ООН, че всички живеeщи в северната
Коментари Харесай

Израел поиска евакуацията на 1.1 млн. жители от Северна Газа за 24 часа. ООН и Хамас казаха ''Не!''

Израелските военни са уведомили Организация на обединените нации, че всички живеeщи в северната част на Ивицата Газа би трябвало да се реалокират в южната част през идващите 24 часа.

Според международната организация, това са почти 1 милион и 100 хиляди души или половината население на цялата Ивица Газа.

 

Според Организация на обединените нации е невероятно такова придвижване да се реализира " без опустошителни филантропични последствия ".

 

" Организация на обединените нации мощно приканва всяка сходна заповед, в случай че бъде доказана, то тя да бъде анулирана. Трябва да се избегне възможната бедствена обстановка ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик в изказване.

 

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан дефинира отговора на Организацията като " неприличен ".

Представител на " Хамас " сподели, че предизвестието за връзките с Газа е " подправена агитация " и прикани жителите да не се поддават на това.

 

" Организацията на обединените народи настоятелно приканва всяка такава заповед, в случай че бъде доказана, да се анулира, с цел да се избегне това, което към този момент е покруса, да се трансформира в пагубна обстановка ", добави представителят на международната организация.

  

Дюжарик сподели, че заповедта на израелските военни се отнася също и за всички чиновници на Организация на обединените нации, както и за тези, които са били подслонени в обектите на Организация на обединените нации, в това число в учебни заведения, здравни центрове и клиники.

 

Засегнатият регион включва гъсто популации град Газа.

 

Израел се приготвя за сухопътна атака, като събира бойци, тежка артилерия и танкове на границата с Газа.

 

Апелът идва преди предстоящото сухопътно навлизане, откакто Израел натрупа танкове покрай линията Газа, съобщи Reuters.

" Сега е време за война ", сподели министърът на защитата Йоав Галант в четвъртък, до момента в който израелските военни самолети не престават да нанасят удари по Газа в отговор на най-смъртоносната офанзива на палестински екстремисти в 75-годишната история на спора.

Израелската войска разгласи, че ще оперира " доста " в град Газа през идващите дни и цивилните ще могат да се завърнат единствено когато бъде направено друго известие.

 

Според иранския президент цялостната обсада нарушава всички съществуващи интернационалните контракти

Израел се зарече да унищожи въоръжената формация " Хамас ", която управлява офанзивите в събота, само че наземна инвазия в Газа съставлява сериозен риск, защото " Хамас " държи десетки заложници, отвлечени при нападението в събота.

 

Предстояща сухопътна атака

 

Израел се приготвя за сухопътна атака, събира бойци, тежка артилерия и танкове на границата с ръководената от терористичната организация Хамас Ивица Газа, откакто в събота терористите нападнаха изненадващо Южен Израел, който разгласи началото на война. Към днешна дата броят на починалите в Израел е минимум 1300, множеството мирни жители. 

 

Последните данни заяви в петък представител на Израелските сили за защита. Повече от 3000 души са били ранени в терористичните набези, добави подполковник Джонатан Корник.

 

Десетки отвлечени са държани в плен, с цел да служат за живи щитове.

При освобождението на кибуц израелските военни откриха ужасяваща картина: обезглавени бебета, овъглени трупове. От палестинска страна жертвите също надвишават 1500, минимум 500 от тях са деца, оповестява палестинското Министерство на здравеопазването. Над 423 000 са разселени, по днешни данни на Организация на обединените нации.

 

Израел разгласи, че главната му цел оттук насетне е цялостното изтриване на Хамас. Сега армията му се приготвя за сухопътна атака: натрупа бойци, тежка артилерия и танкове на границата с Газа. От събота Израел нанася въздушни удари по Газа.

 

Бойните дейности

 

Тази нощ Израелските сили за защита (IDF) поразиха 750 военни цели в Северна Газа, оповестява IDF в петък сутринта.

Десетки изтребители нанесоха удари по " подземни терористични тунели на Хамас, военни комплекси и постове, резиденции на висши терористични дейци, употребявани като военни командни центрове, хранилища за предпазване на оръжия, пространства за връзка " и " висши терористични дейци ", се споделя в изказването.

 

Хуманитарна рецесия

 

В отговор на кървавото нахлуване на Хамас Израел спря доставките, тока и водата за палестинския анклав. В резултат на това филантропичната рецесия там се задълбочава. Палестинското население е застрашено от апетит. Горивото може да свърши до часове. В четвъртък Хамас прикани интернационалните филантропични организации да обезпечат съществени медицински и филантропични доставки.

 

Дипломация

 

Американският държавен секретар, който през вчерашния ден беше в Израел и съобщи ясно цялостната поддръжка на Съединени американски щати за Израел, рано сутринта в петък дойде за Аман, Йордания.

По-късно денем висшият американски посланик ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас и йорданския крал Абдула II.

 

Интензивната совалкова дипломация се организира в миг, когато Съединени американски щати се стремят да спрат разширението на спора сред Хамас и Израел, пробват се да обезпечат освобождението на заложниците и работят с Египет и Израел за отварянето на филантропичен кулоар от Газа.

След Йордания Блинкън ще пътува до Катар, с цел да се срещне с висши чиновници в петък. Катар е един от основните участници в договарянията с Хамас, с цел да се опита да обезпечи освобождението на заложниците, държани от терористичната формация.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола през днешния ден ще посетят Израел, с цел да изразят взаимност с жертвите на терористичните офанзиви на " Хамас " и да се срещнат с управлението на страната, оповестиха от Комисията.

 

Това се случва, откакто преди два дни висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел упрекна Израел, че нарушава интернационалното право, налагайки цялостна обсада на Газа. Той съобщи също, че „ преобладаващото болшинство “ от външните министри в Европейски Съюз е ЗА продължение на финансовата помощ за Палестинската автономност, която ръководи Западния бряг.


Обществената телевизия Kan сподели, че броят на израелските жертви е повишен до над 1300. Властите в Газа оповестиха, че повече от 1500 палестинци са били убити.

Припомняме, Израел сложи Газа, където живеят 2,3 милиона души, под цялостна блокада.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) сподели, че горивото, захранващо генераторите за незабавни случаи в лечебните заведения в Газа, може да се изчерпи в границите на часове, а Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации (WFP) предизвести, че храната и прясната вода понижават рисково.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР