Израелските военни и шпионски служби се смятат за едни от

...
Израелските военни и шпионски служби се смятат за едни от
Коментари Харесай

Как Хамас срина шпионските служби на Израел

Израелските военни и шпионски служби се считат за едни от най-хубавите в света, само че в събота оперативни и разследващи провали доведоха до най-тежкия пробив в израелската защита от половин век насам.

Малко преди нападателите от Газа да нахлуят в Израел призори в събота, израелското разузнаване е засякло внезапно повишение на интензивността на някои от следените от него мрежи на бойци от Газа. Според двама високопоставени израелски чиновници по сигурността, осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, те изпращат сигнал до израелските военни, охраняващи границата с Газа.

Но на предизвестието не е последвала никаква реакция, тъй като военните не са го получили или не са го прочели.

Малко по-късно " Хамас ", групировката, която управлява Газа, изпраща дронове, с цел да обезвредят някои от станциите за връзка и кулите за наблюдаване на израелските военни по границата, което е попречило на дежурните чиновници да следят региона от разстояние с видеокамери. Дроновете унищожават и отдалечено управляеми картечници, които Израел е конфигурирал на граничните си укрепления, премахвайки основно средство за битка с наземна офанзива.

Това улеснява нападателите на Хамас да се приближат и да взривят елементи от граничната ограда и да я разрушат на няколко места с изненадваща лекост,

позволявайки на хиляди палестинци да минават през пролуките.

Според четирима високопоставени израелски чиновници в региона на сигурността, поискали анонимност, тези оперативни пропуски и недостатъци са били измежду необятен набор от пропуски в логистиката и разузнаването на израелските служби за сигурност, които са проправили пътя за нахлуването на Газа в Южен Израел.

Наглото навлизане допълнително от 20 израелски града и военни бази по време на този рейд е най-тежкият пробив в защитата на Израел от 50 години насам и унищожава възприятието за сигурност на нацията. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток беше безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни през по-голямата част от деня против отряди нападатели,

които убиха повече от 1000 израелци, в това число бойци по долни дрехи,

отвлякоха минимум 150 души, превзеха минимум четири военни лагера и се разпространиха на повече от 70 квадратни километра от израелската територия.

Четиримата чиновници декларират, че триумфът на нападението, въз основа на тяхната първична оценка, се корени в голям брой провали в региона на сигурността от страна на израелската разследваща общественост и военните, измежду които:

неспособност на чиновниците на разузнаването да следят основни информационни канали, употребявани от палестинските нападатели;

несъразмерна взаимозависимост от оборудването за наблюдаване на границите, което елементарно е било изключено от нападателите, което им е разрешило да нахлуят във военни бази и да убият бойци в леглата им;

концентриране на командирите в една-единствена гранична база, която беше завладяна в началната фаза на нахлуването, което попречи на връзката с останалите въоръжени сили;

подготвеност да се одобряват за чиста монета изказванията на военните командири от Газа, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са следени от Израел, че не се приготвят за борба.

" Харчим милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за Хамас ",

споделя Йоел Гузански, някогашен почитан чиновник в Съвета за национална сигурност на Израел. " След това за секунда всичко се срина като домино ", прибавя той.

Първият неуспех се заражда месеци преди нападението, защото израелските ръководители на службите за сигурност вършат неправилни догатки за степента на опасността, която Хамас съставлява за Израел от Газа.



През последната година Хамас не взе участие в две борби, което разреши на Палестински ислямски джихад, по-малка въоръжена формация в Газа, да се изправи сама против Израел. Миналия месец управлението на Хамас също по този начин приключи интервала на безредици по границата в съглашение, реализирано с посредничеството на Катар, като остави усещането, че не търси ескалация.

" Хамас е доста, доста въздържан и схваща последствията от по-нататъшно опълчване ",

споделя Цачи Ханегби, консултант по националната сигурност на Израел, в радиоинтервю шест дни преди нападението.

Когато предходната седмица чиновници на израелското разузнаване осведомят висшите ръководители на службите за сигурност за най-неотложните закани за защитата на страната, те се концентрират върху заплахите, които съставляват ливанските бойци по северната граница на Израел.

Предизвикателството от страна на Хамас, съвсем не е упоменато.

Според двама от израелските чиновници, в диалозите си оперативните служащи на Хамас, които беседват между тях, когато са подслушвани от израелските разследващи сътрудници, също дават да се разбере, че се стремят да избегнат нова война с Израел толкоз скоро след разрушителния двуседмичен спор през май 2021 година По думите им израелското разузнаване в този момент ревизира дали тези диалози са били същински или инсценирани.

Следващият неуспех е бил действен.

Двама от чиновниците споделят, че израелската система за наблюдаване на границата съвсем напълно разчита на камери, датчици и картечници, които се ръководят отдалечено.

Израелските командири са били прекомерно уверени в непробиваемостта на системата. Те са считали, че комбинацията от отдалечено наблюдаване и оръжия, бариери над земята и подземна стена, която да пречи на Хамас да прокопава тунели към Израел, прави всеобщото навлизане малко евентуално, което понижава нуждата от физическо разполагане на забележителен брой бойци по самата гранична линия.

След като системата е въведена, военните стартират да понижават броя на бойците там, като ги реалокират в други проблематични региони, в това число Западния бряг,

споделя Израел Зив, пенсиониран генерал-майор, който дълги години командва сухопътните сили в южната част на страната, служи като шеф на оперативния отдел на Израелските отбранителни сили от 2003 до 2005 година и неотдавна още веднъж е признат в запаса поради войната.

" Намаляването на силите изглеждаше рационално поради градежа на оградата и аурата, която сътвориха към нея, като че ли е непробиваема и нищо няма да може да я премине ", споделя той.

Но системата за дистанционно управление е имала накърнимост: Тя също може да бъде унищожена отдалечено.

От Хамас са се възползвали от тази уязвимост, като са пратили дронове, с цел да нападат кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдаване, споделят формалните лица.

Без нужните сигнали системата е била безполезна. Войниците, ситуирани в контролните зали зад фронтовата линия, не получават известия, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не могат да гледат видео, което да им демонстрира къде нападателите на Хамас пробиват загражденията с багери. Освен това стената се е оказала по-лесна за продупчване, в сравнение с са очаквали израелските чиновници.

Това разреши на повече от 1500 бойци от Газа да преминат през близо 30 точки границата, някои от тях с делтапланери, които прелитаха над барикадите, и да доближат най-малко четири израелски военни бази, без да бъдат прехванати.

Снимки, споделени от един от израелските чиновници, демонстрират, че по-късно десетки израелски бойци са били убити, до момента в който са спели в спалните си пространства. Някои от тях към момента са били по долни дрехи.

Вторият действен крах е съсредоточаването на командирите на едно място по границата с Газа. След като базата била завладяна, множеството от висшите офицери са били убити, ранени или взети за заложници, настояват двама от израелските чиновници.

Тази обстановка, в комбиниране с проблемите в връзката, породени от ударите на дроновете, не разрешава да се реализира съгласуван отговор.

Това е попречило на всички по границата да схванат целия обсег на нападението, в това число и на командирите, които се втурнали от други елементи на Израел, с цел да стартират контраофанзива.

" Беше доста мъчно да се разбере каква е картината на другите терористични офанзиви ", сподели бригаден военачалник Дан Голдфус, израелски пълководец, който взе участие в провеждането на контраатаката.

В един миг на терен генералът инцидентно се среща с пълководец от друга бригада. Там и тогава двамата мъже вземат решение ad hoc кои села ще се опитат да завладяват съответните им елементи. " Решавахме единствено между тях. И по този начин минавахме от едно село към друго ", споделя генералът.

Всичко това значи, че е било мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви за сериозността на обстановката на висшето военно командване в Тел Авив.

В резултат на това никой там не е усетил незабавната потребност от масирано и бързо въздушно прикритие, даже когато в обществените мрежи се появиха известия за набези в доста общини. Според двама от израелските чиновници и оживели от нападенията, на военновъздушните сили са били нужни часове, с цел да стартират работа над огромна част от региона, макар че разполагат с бази единствено на няколко минути полет.

Последиците са пагубни за сигурността на Израел, както и евентуално вредят на репутацията му в района като благонадежден боен сътрудник.

Преди събота " Израел беше полезност за доста страни в района по въпросите на сигурността. Сега имиджът е, че Израел не е позитивен ", споделя Гузански.

Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първичния си неуспех. Но споделят, че той може да бъде разследван едвам след края на войната.

" Ще приключим с това ", сподели подполковник Ричард Хехт, представител на военните, до момента в който армията се опитваше да си върне контрола над общините в събота и добави: " Знаете, че това ще бъде разследвано ".

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР