Израелските въздушни нападения убиха съпругата, сина, дъщерята и двамата внуци

...
Израелските въздушни нападения убиха съпругата, сина, дъщерята и двамата внуци
Коментари Харесай

Обзор от Близкия изток: В Газа траурът е лукс

Израелските въздушни набези убиха брачната половинка, сина, дъщерята и двамата внуци на Ваел Дадух от Ал Джазира в Газа. Той получи позвъняването, до момента в който отразяваше новините, и се втурна към болничното заведение, където препълнените морги означаваха, че трябваше да се сбогува с околните си на пода. Продължаваме да отразяваме Газа тази седмица:

Когато „ гласът на Газа “ загуби фамилията си

Wael Dahdouh беше онлайн в ефир, когато научи новината: израелска офанзива е унищожила дома, в който е било фамилията му. Неговата брачна половинка, наследник, щерка и двама внуци са мъртви.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Войната Израел-Хамас: Списък с основни събития, ден 20 Войната на Израел в Газа може да се популяризира отвън Близкия изток: Путин на Русия Сателитните изображения демонстрират мащаба на разрушението при нападението на Израел против Газа Гутериш, Газа и последствията от противодействието на „ Израелговоря “ завършек на списъка

Семейството на ветерана сътрудник на Ал Джазира избяга от израелската бомбардировка в град Газа, с цел да остане при родственици в бежанския лагер Нусейрат – регион, който Израел счете за безвреден за евакуация.

Дъщеря му Шам беше на седем години, а синът му Махмуд беше гимназист, който искаше да бъде публицист като татко си.

Арабският водещ на Ал Джазира Тамер Алмишал сподели, че убийството на членовете на фамилията на Дадух е съзнателно израелско ориентиране към палестински публицисти.

Той назова сътрудника си „ гласът на Газа “.

„ Гласът му ще продължи – това можем да подсигуряваме. Всичките ни гласове ще продължат и ние ще продължим да отразяваме това нахлуване, с цел да извадим истината всеки ден “, сподели Алмишал.

Когато Дадух се сбогува със фамилията си, те лежаха на пода, без място другаде, защото броят на мъртвите се трупаше в лечебните заведения от другата страна.


Вече дни хирурзите в линията Газа работят под светлината на мобилните си телефони, пестейки сила, тъй че респираторите и другите машини, поддържащи живота на пациентите, да могат да продължат да работят.

Но в този момент, една по една, лечебните заведения на анклава потънаха в мрачевина, като 10 от 35 към този момент не работят, защото израелската блокада на жизненоважни доставки, в това число гориво за генератори, наближава третата седмица.

Лекарите са принудени да работят непрекъснато, защото са изправени пред изострен дефицит на консумативи и медикаменти. Част от помощта беше позволена през границата с Египет тази седмица, само че това е единствено дребна част от нужното, споделят филантропични организации.

И защото достъпът до чиста вода се изчерпва, опасността от холера и други заболявания, пренасяни от водата, става все по-голяма.

Но макар бомбардирането на обсадения анклав от Израел, имаше дребни моменти, за които да бъдем признателни.

В отделението за интензивно лекуване на новородени на болница al-Shifa, да вземем за пример, недоносено бебе оцеля след незабавно цезарово сечение, осъществено на умрялата му майка Мариам, след въздушна офанзива против дома й.


И въпреки всичко, с толкоз доста убити хора, малко на брой са останали да оплакват гибелта на дами като Мариам, която в никакъв случай не е виждала бебето си. За една нощ тази седмица бяха убити 700 палестинци, най-големият брой за 24-часов интервал от началото на спора.

Сред починалите е брачната половинка на Самех Мурад, която почина при въздушна офанзива против ескорт от бягащи цивилни.

„ Тя беше любовта на живота ми “, сподели Мурад пред Al Jazeera. „ Не мисля, че в миналото ще срещна някой като нея още веднъж. “

Междувременно оживели след въздушни офанзиви споделят, че се усещат по този начин, като че ли умират всеки ден.

„ [Израел] ни желае във постоянно заточение и тероризирани до самия завършек на живота ни “, сподели Абдулрахман, който стана очевидец на детонация единствено на няколкостотин метра от него и фамилията му.

Места за леговище като църкви също не бяха пощадени тази седмица, като най-старата гръцка православна черква на територията беше бомбардирана. Нито пък публицисти.


Хамас освободи двама пленници тази седмица, само че групата сподели, че Израел отхвърля да ги одобри, изказване, което израелското държавно управление отхвърли като агитация.

Но измежду безмилостния гнет и контузията от ракетите и обсадата, една общественост се събра.

На тротоара пред дома на семейство Абу Аси в град Бани Сухайла в южната част на Газа всекидневно се подготвят огромни саксии с храна, с цел да нахранят хиляди разселени палестинци.

„ Не можем да приемем, че гладните хора не могат да намерят храна “, сподели Абу Аси.

Навсякъде в района, нещо друго

В квартал Зейрек, включен в листата на ЮНЕСКО за международно завещание на Истанбул, се намира друга забележителна светиня от историята: Чинили Хамам, 500-годишна турска баня от висотата на Османската империя.

Сега, след амбициозни 13-годишни старания за възобновяване, това изгубено богатство е отворено още веднъж.

Накратко

Гигантите на обществените медии цензурират ли пропалестински гласове по време на война? Северните гранични зони на Израел: Националистически жар, безпокойствие, безразличие Къде са кварталите на Газа, унищожени от Израел? На върха на Йерусалимска планина, кафене с рядко общуване в разграничен град „ Не от мое име “: Европейските евреи осъждат войната на Израел против Газа

Цитат на седмицата

„ Разплаканият глас на Нур по телефона от Доха, умоляващ ни да създадем фотоси на фамилията й, което към този момент е заровено в безмълвие, провокира думите на палестинския стихотворец Махмуд Даруиш: „ Смъртта не наранява мъртвите, а единствено наранява живите.' ” | Марам Хумайд от Ал Джазира, написа след диалог с Нур, другар, чието деветчленно семейство беше убито в Газа.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР