Израелските танкове продължат да настъпват на запад във войната срещу

...
Израелските танкове продължат да настъпват на запад във войната срещу
Коментари Харесай

Израел настъпва с танкове в Газа

Израелските танкове продължат да настъпват на запад във войната против " Хамас " в и към Хан Юнис - основния град в южната част на линията Газа, оповестява " Ройтерс ".

На този декор чиновници на Организация на обединените нации още веднъж приканиха за преустановяване на огъня, с цел да се предотврати филантропична злополука.

Боевете в Хан Юнис се разгоряха, откакто Израел пренасочи своите военни старания, продължаващи над два месеца, на юг, откакто удари северната част на Газа и прогони по-голямата част от 2,3-милионното население на палестинския анклав от домовете им.

Предвид данните за  от Световната здравна организация, палестински деятели приканиха за международна стачка през днешния ден като част от координирани старания за напън върху Израел за преустановяване на огъня.

" Време е - СВЕТОВНА ПЪЛНА СТАЧКА ", гласеше един от апелите. Не е ясно обаче дали напъните ще се приложат в международен мащаб нито дали ще окажат въздействие върху военните проекти на Израел.

Общото заседание на Организация на обединените нации, включващо 193 членове, евентуално на следващия ден ще гласоподава проекторезолюция, изискваща преустановяване на огъня.
 Нетаняху към
Нетаняху към " Хамас ": Предайте се, войната е към края си

Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар, съобщи министър председателят

В петък на предлагането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изискващо неотложно преустановяване на огъня по филантропични аргументи.

Този ход на Вашингтон беше неодобрен от външните министри на арабските страни в неделя на интернационална конференция в Доха - столицата на Катар, който изигра основна роля в в края на предишния месец.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че " няма да се откаже " от апела си за преустановяване на огъня.

" Призовах Съвета за сигурност да окаже напън за попречване на филантропична злополука и повторих апела си за оповестяване на филантропично преустановяване на огъня ", уточни той. " За страдание Съветът за сигурност не съумя да го реализира, само че това не го прави по-малко належащо ".

Боевете започнаха на 7 октомври, откакто " Хамас " провежда изненадваща офанзива против Израел, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници . В отговор Израел даде обещание да унищожи ислямистката формация, която ръководи Газа от 2007 година

По данни на здравните управляващи в Газа към 18 000 души са били убити при израелски офанзиви, а 49 500 са ранени. Около 100 от израелските заложници бяха освободени по време на едноседмичното помирение, което завърши на 1 декември.

" Хамас " няма да пусне повече заложници, в случай че Израел не извърши настояванията

Обвини Израел във фашизъм и Холокост против палестинците

Вчера жителите на Хан Юнис оповестиха, че танковете са достигнали основния път на града, който се движи в направление север-юг. Изтребители нападнаха регион на запад.

Гутериш предизвести, че градът с население от към 626 000 души може да е на ръба на колапса и има риск да бъде обзет от епидемиологични болести.

Междувременно Израел и " Хамас " влязоха и в словесна война.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че са се предали. " Хамас " опроверга изказванието и се похвали с унищожени 180 израелски военни транспортни средства, без обаче да показа доказателства.

Докато вниманието на света беше приковано към военните дейности в линията Газа, терзанията от разгръщане на войната се ускориха от боевете сред Израел и групировката " Хизбула " в Ливан , която е подкрепяна от Иран.

Сирийската войска също заяви, че е изстреляни към столицата Дамаск от окупираните от Израел Голански възвишения тази нощ.
 СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува
СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува

Отчита се увеличение на инфекциите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР