Израелските сили нападнаха болницата ал-Шифа в Газа за втори ден,

...
Израелските сили нападнаха болницата ал-Шифа в Газа за втори ден,
Коментари Харесай

Израел атакува болницата ал-Шифа в Газа за втори ден

Израелските сили нападнаха болничното заведение ал-Шифа в Газа за втори ден, влизайки в медицинския комплекс от южната част.

„ Ситуацията в болница ал-Шифа в действителност е доста тежка “, сподели Тарек Абу Азум от Ал Джазира, репортаж от Хан Юнис в южната част на Газа в четвъртък сутринта.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Болниците не са бойни полета ": Светът реагира на нападението на Израел ал-Шифа Защо болничното заведение ал-Шифа в Газа е толкоз значима за израелската войска? „ Терор “ на фона на нападението на Израел против болничното заведение ал-Шифа в Газа завършек на списъка

Заведението приютява хиляди пациенти, медицински личен състав и разселени палестинци, за които очевидци споделиха, че не им е разрешено да напущат.

„ Съобщава се, че израелски булдозери и танкове са навлезли в болничния комплекс, повреждайки стената на оборудването. Лекари и други медицински служащи също са били разпитвани “, сподели Абу Аззум.

Израелски танкове и войски за първи път влязоха в комплекса ал-Шифа в сряда сутринта в това, което те нарекоха „ целенасочена “ интервенция, откакто обкръжиха и бомбардираха оборудването в продължение на дни.

Израел твърди, че ал-Шифа се употребява като команден център на Хамас, групата, която ръководи Газа, само че не показа доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Хамас отхвърля обвиняванията и предложения Организация на обединените нации да изпрати следователи, които да ревизират истината.

„ Това е цивилна болница. В болничното заведение ал-Шифа няма член на Хамас “, сподели Мохамед Закут, общоприет шеф на лечебните заведения в линията Газа, пред Ал Джазира. „ Няма военна активност в ал-Шифа. Всичко, което се случи, е към болничното заведение, само че вътре в нея всички хора са цивилни. “

 INTERACTIVE_GAZA_al-Shifa_NOV15_2023 copy-1700037675

„ Със завързани очи и разпитван “

Хани Махмуд от Ал Джазира, репортаж от Хан Юнис, сподели, че повече от 24 часа откакто израелските войски за първи път нахлуха в комплекса, те „ не са съумели да дават никакви доказателства “, които да свързват болничното заведение с Хамас.

„ За страдание, този неуспех в потвърждението просто докара до причиняване на солидни опустошения в болничното заведение и възобновяване на офанзиви против нейната постройка и пренасочване на войски пред портите на болничното заведение от всички страни “, добави той.

Сградата на профилираната хирургия е развалена от вътрешната страна, израелски бойци взривиха склад за медикаменти и здравно съоръжение в болничното заведение, а очевидци оповестяват за „ към 200 души със завързани очи, разпитвани и отведени в незнайни региони “, заяви Махмуд.

„ Всичко това се случва под тежко прикритие на въздушни удари и танкови снаряди към болничното заведение ал-Шифа и центъра в Газа. “

Мустафа Баргути, генералният секретар на Палестинската национална самодейност, разказа израелската инвазия в ал-Шифа като „ майката на всички кавги “ и сложи под въпрос за какво израелската войска е споделила, че би трябвало да окупира лечебните заведения „ в продължение на дни “, с цел да намерите доказателства.

„ В този развой те заплашиха живота на болничните пациенти [и] болничния личен състав “, сподели Баргути пред Ал Джазира от Рамала.


Хуманитарна пауза

Съединените щати продължиха да прокарват израелския разказ, че ал-Шифа се употребява като „ боен щаб “ от Хамас, само че отхвърлиха да са дали на Израел зелена светлина за нахлуване. Президентът Джо Байдън също изиска от Израел да бъде „ необикновено деликатен “ в интервенцията си в ал-Шифа.

Междувременно Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща за „ филантропични паузи “ в Газа в сряда вечерта, само че Израел я отхвърли.

Гилад Ердан, посланикът на Израел в Организация на обединените нации, сподели, че резолюцията няма да има „ никакво значение “, като я назова „ откъсната от действителността “.

В четвъртък израелската войска съобщи, че е направила въздушен удар по къщата на водача на Хамас Исмаил Хания в Газа, защото тя „ постоянно е служила като място за срещи на висшите водачи на Хамас за ориентиране на терористични офанзиви против израелци цивилни ” и израелски бойци.

Съобщава се за смъртни случаи в Ивицата през нощта, когато израелските сили удариха други места в северната и централната част на Газа, в това число две жилищни здания в бежанския лагер Нусейрат.

Организация на обединените нации заяви, че в Северна Газа е останала единствено една болница с потенциал да приема пациенти.

Атаките на Израел против Газа не престават за 41-ви следващ ден, откакто бойци на Хамас влязоха в Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души. Оттогава Израел е умъртвил повече от 11 300 палестинци в Газа.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР