Израелските сили нахлуха в болницата ал-Шифа в Газа в сряда,

...
Израелските сили нахлуха в болницата ал-Шифа в Газа в сряда,
Коментари Харесай

Нападението на Израел срещу болница ал-Шифа: Ето какво трябва да знаете

Израелските сили нахлуха в болничното заведение ал-Шифа в Газа в сряда, откакто обсадиха най-голямото здравно заведение в анклава в продължение на седмици. Хиляди хора са блокирани вътре, с разложени мъртви тела, заровени в всеобщ гроб на територията на болничното заведение. Ето какво би трябвало да знаете:

Какво се случва в болница al-Shifa?

Д-р Ахмад Мохалалати, хирург в al-Shifa, който сега е в болничното заведение, сподели пред Ал Джазира, че изстрелите се чуват от всички направления в здравното заведение. Д-р Мохалалати сподели, че 650 пациенти остават в болничното заведение, в това число към 100 в сериозно положение. Има 2000 до 3000 разселени палестинци, които търсят заслон в постройката. Освен това има 700 медицински личен състав, сподели той. Израелските сили викаха лекари в ал-Шифа. „ Вие в болничното заведение ще създадете положение на боязън и нервност измежду пациентите тук. … Коридорите са цялостни с хора, всички етажи са цялостни с хора “, сподели доктор Мунир ал Барш на израелски боец в диалог, споделен онлайн. В болничното заведение има и 36 недоносени бебета, които неотдавна бяха извадени от кувьозите си, защото станцията, доставяща им О2, беше унищожена при израелски обстрел преди три дни, сподели Хани Махмуд от Ал Джазира, репортаж от Хан Юнис в южната част на Газа. Три бебета към този момент са умряли. Тези, които бяха евакуирани от ал-Шифа, бяха накарани да седят във външния двор на болничното заведение. Те са принудени да смъкват облеклата си и са разпитвани навън измежду дъжд и студено време, заяви Махмуд. „ Израелските сили се пробваха да убият всеки, който се движи вътре... Никой не е направил нищо. Нямаме никаква опозиция в болничното заведение “, сподели журналистът Джихад Абу Шанаб, който е в медицинския комплекс, пред Ал Джазира. „ Бомбардирането беше в действителност доста нападателно през последните девет часа с непрекъсната пукотевица в целия регион “, сподели доктор Мохалалати. Той сподели още, че се чуват израелски танкове да доближават болничното заведение.


Къде е болничното заведение ал-Шифа?

Al-Shifa се намира в град Газа на север, на 500 метра (0,3 мили) от брега на Средиземно море. Това е комплекс от здания и дворове на няколкостотин метра от дребното рибарско пристанище на град Газа. Той е притиснат сред бежанския лагер Шати и градския квартал Ремал, който беше опустошен в първите дни на израелската бомбардировка, която умъртви повече от 11 000 палестинци, в това число близо 8 000 дами и деца.

 INTERACTIVE_GAZA_al-Shifa_NOV15_2023 copy-1700037675

Има ли доказателства за изказванията на Израел?

Засега няма съответни доказателства за изказванията на Израел, че болничното заведение е била употребена за военни цели от въоръжената формация Хамас, която извърши офанзива против Израел на 7 октомври и взе в плен над 200 души. Израел твърди, че е ориентиран към активите на Хамас. Израелските сили в този момент споделят, че няма индикации за наличие на пленници в болничното заведение и сканирането продължава, заяви Сара Хайрат от Ал Джазира от окупирания Източен Йерусалим. Khairat добави, че това опонира на по-ранното изказване на Израел, когато те споделиха, че знаят тъкмо защо се стремят. Израел носи бремето да показа доказателства и да потвърди, че Хамас употребява ал-Шифа за военни цели, сподели Арди Имсеис, специалист по интернационално право в университета на Куинс в Канада пред Ал Джазира. „ Обектът на офанзивата е граждански обект. Докато израелците не дават доказателство, че е трансфорат във боен обект, цивилният темперамент на обекта не се трансформира “, добави той. Омар Шакир, шефът на Хюман Райтс Уоч за Израел и Палестина, сподели пред Ал Джазира, че „ израелското държавно управление не е показало никакви доказателства, които да оправдаят лишаването на лечебните заведения от тяхната специфична отбрана според интернационалното филантропично право “.


Какво сподели Хамас?

Хамас съобщи в сряда, че известието на Съединени американски щати на процедура е дало „ зелена светлина “ на Израел да нападне болничното заведение. Групата съобщи, че държи Израел и президента на Съединени американски щати Джо Байдън напълно виновни за интервенцията. Хас отхвърли да е управлявал военни интервенции от лечебни заведения в анклава с население от 2,3 милиона души. Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, който не пожела да бъде назван, сподели пред организация Ройтерс, че не поддържа офанзивата на болница от въздуха и не желае да види престрелка в болница.

Какво сподели Израел?

Говорителят на израелската войска подполковник Питър Лернер сподели пред CNN, че болничното заведение и комплексът са за Хамас „ централен център на техните интервенции, може би даже биещото сърце и може би даже център на тежестта “. Израел сподели в изказването си в сряда, че е дал на управляващите в Газа 12 часа да прекратят военните дейности в болничното заведение. „ За страдание не се случи “, се споделя в изказването на военните. Докато израелската войска съобщи в сряда, че нейните сили са дали инкубатори и бебешка храна на ал-Шифа, практичността на това е под въпрос. Хората показаха, че болничното заведение има потребност от електричество, което Израел спря, а не от кувьози.


Какво следва?

Тамер Кармут, помощник по социална политика в Института за следдипломни проучвания в Доха, сподели пред Ал Джазира, че нападението на ал-Шифа е част от по-големия план за „ принудително изселване на всеки, който е останал в Северна Газа “. Тъй като запасите от храна и вода към този момент са на привършване, унищожаването на медицинския център е тактичност за изпразване на севера, изясни Кармут. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР