Израелските отбранителни сили се подготвят за северна офанзива срещу ливанската

...
Израелските отбранителни сили се подготвят за северна офанзива срещу ливанската
Коментари Харесай

Израел готов за атака срещу Хизбула

Израелските отбранителни сили се приготвят за северна атака против ливанската формация " Хизбула ". Очаква се решение за Газа. 

Това съобщи в четвъртък началникът на Северното командване генерал-майор Ори Гордин, представен от YNet news. 

Такава интервенция няма да стартира, до момента в който боевете в Газа не приключат.

" Подготвени сме и подготвени. Когато бъде заповядано, врагът ще се изправи против мощна и подготвена войска ", сподели Гордин, обръщайки внимание на високото напрежение на северната граница по време на гала по случай 18 години от войната сред Израел и " Хизбула " през 2006 година

Той добави, че армията е " приключила подготовката на генералния си щаб за северна офанзива предходната седмица " и че бойците и командирите на място са " подготвени и решителни ". Той е убеден в способността им да се оправят с всяка задача против подкрепяните от Иран терористична група.

" Няма да почиваме нито за момент и ще продължим да се бием със храброст и мъдрост, до момента в който задачата завърши - възобновяване на сигурността и възприятието за сигурност на север. Тази отговорност е ясна и лежи на нашите рамене ", добави той.

" Хизбула претърпя съществени удари. Ликвидирани са към 420 чиновници. Терористични инфраструктури, построени в продължение на години, са унищожени и са атакувани всекидневно. Правим това от осем месеца, разбирайки, че както преди 18 години, нямаме различен избор, с изключение на да продължим да се борим дружно, до момента в който задачата завърши. ", твърди той. 

Припомняме, че снаряди, разказани от ливанската формация " Хизбула " като дронове камикадзе, бяха изстреляни против Северен Израел в сряда. Ранени бяха минимум седем души.

" Хизбула "  пое отговорност за офанзивата.

Свидетели споделиха, че е ударено футболно игрище. Няма незабавна информация за самоличността на ранените.

Израелските военни споделиха, че е имало няколко изстрелвания от Ливан при Хърфейш. Военните споделиха, че не съумели да включат сирени, нареждащи на хората да се приютят, и проверяват случая.

Изявление на заместник-лидера на групировката
Атаката против Хурфейш, арабско село, обитаемо с друзи, ситуирано на 3 км от границата, последва предизвестието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че дългосрочната замяна на огън с паралелно с войната в Газа скоро може да ескалира.

Глобална организация за отбрана правата на човека обвини Израел в потребление на запалителни снаряди с бял фосфор по жилищни здания в минимум пет града и села в Южен Ливан. Има опасения, че това наранява цивилни и нарушава интернационалното право.

Неправителствената организация Human Rights Watch съобщи в отчет, че няма доказателства за изгаряния, породени от бял фосфор в Ливан, само че че откривателите са " чули разкази, показващи допустимо увреждане на дихателните пътища ". По думи на бранителите изстрелването на противоречиви муниции в обитаеми региони се смята за закононарушение съгласно интернационалното право.

Нагорещеното химическо вещество може да подпали здания и да докара до сериозни изгаряния при контакт с кожата. Оцелелите са изложени на опасности от инфекции и органна или дихателна непълнота, даже в случай че изгарянията им не са съществени.

Израелските военни обявиха, че съблюдават интернационалното право във връзка с боеприпасите и потреблението на бял фосфор, като употребяват химикала единствено като димна завеса, а не за ориентиране към цивилни.

" Процедурите на IDF (Израелските отбранителни сили) изискват такива снаряди да не се употребяват в гъсто обитаеми региони, при избрани изключения ", показват те в изказване.

През последните месеци военни дейности сред двете страни се ускоряват. На 4 юни се развихриха пожари в Северен Израел, откакто ракети и безпилотни самолети от Ливан удариха няколко цели в град Кирят Шмона и наоколо до град Метула.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР