Израелските отбранителни сили откриха тунел в Хан Юнис, в който

...
Израелските отбранителни сили откриха тунел в Хан Юнис, в който
Коментари Харесай

Разкрит е нов тунел на „Хамас“: Заложници, сред тях дете на 5 г., са държани при „нечовешки условия“

Израелските отбранителни сили откриха тунел в Хан Юнис, в който 20 заложници са държани при „ тежки безчовечен условия “ . Сред доказателствата са рисунки на 5-годишно дете, някогашен пленник на „ Хамас “, заяви The Times of Israel.

Армията откри нови доказателства за държани заложници в Хан Юнис в Ивицата Газа

Дължината на тунела е към 830 метра, а дълбочината му - към 20 метра. Според свидетелски показания към 20 души са били държани там по друго време без дневна светлина, в гъст въздух с малко О2 и ужасна мокрота, затрудняваща дишането, каза говорителят на отбранителните сили на Израел контраадмирал Даниел Хагари.

Когато везли в тунела, израелските военни не са разкрили заложници. По думите на Хагари някои от тях са били освободени преди към 50 дни, а други към момента се държат в Газа, евентуално при още по-тежки условия. Сред тях има доста възрастни хора, които се нуждаят от медикаменти и помощ.

С помощта на „ прецизна разследваща информация “ бойците са разкрили вход към голямата мрежа под дома на пълководец на „ Хамас “ в Хан Юнис в Газа, сподели контраадмирал Даниел Хагари. Възможно е част от заложниците да са преместени от „ Хамас “, когато войските са пристигнали и са нахлули в подземната мрежа.

Общата им дължина е близо 4 километра

По думите на Хагари бойците са се сражавали с бойци на „ Хамас “, които са умъртвили при престрелка в подземния проход. „ Тунелът беше оборудван с експлозиви и взривни порти, предопределени да защитят терористите и да попречат на напредъка в намирането на нашите заложници “, добави Хагари.

Израелските военни са разкрили централна зала, в която съгласно свидетелствата на завърнали се от Газа заложниците са прекарвали по-голямата част от времето си. Наред с други доказателства са открити и рисунки, направени от петгодишната Емилия Алони, която беше освободена през ноември.

По-нататък в тунела бойците са разкрили пет тесни килии, всяка от които с матрак и тоалетна.

„ Хамас “ извърши и продължава да прави закононарушения против човечеството, като държи почтени хора, деца, дами, мъже, някои заболели, доста възрастни хора, в тежки и безчовечен условия “, сподели още представителят на армията Даниел Хагари.

От лечебните заведения оповестяват, че доста от отвлечените са отслабнали

Позовавайки се на разследващи данни, израелските отбранителни сили обявиха още, че „ Хамас “ е вложил милиони долари в построяването на тунела.

По думите на Хагари се работи по всички вероятни способи, с цел да може заложниците да бъдат върнати вкъщи. 

„ Оперативната ни активност съчетава технологии, специфични елементи, специфични средства и разузнаване - разузнаване, което непрекъснато търсим и усъвършенстваме “, сподели той.

Смята се, че сред 40 и 50 души се намират при Ислямски джихад, което може да усложни освобождението им

105 души бяха освободени от плен на „ Хамас “ по време на едноседмичното помирение в края на ноември. Смята се, че 132 заложници остават в Газа, като не всички от тях са живи.

Преди това четирима заложници бяха освободени, а един беше избавен от бойци. Телата на осем други също бяха открити, а трима заложници бяха убити „ по простъпка “ от военните. Израел удостовери гибелта на 27 от заложниците, които към момента се държат от „ Хамас “, като се базира на нови разследващи данни и изводи. Още един човек е разгласен за липсващ от 7 октомври и ориста му към момента не е известна.

„ Часовникът тиктака и връщането на всички заложници е най-важната задача за всички “, сподели внукът на една от пленниците

 Според отчет от вторник високопоставени израелски чиновници в региона на защитата към този момент смятат, че тунелната мрежа на „ Хамас “ в Газа е дълга 350-450 благи, което е доста повече, в сравнение с се смяташе до момента.

Според информация на The New York Times под Ивицата Газа има към 250 благи тунели на „ Хамас “, като се има поради, че анклавът е с обща повърхност от единствено към 140 квадратни благи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР