Израелските депутати одобриха във вторник нов законопроект, който цели да

...
Израелските депутати одобриха във вторник нов законопроект, който цели да
Коментари Харесай

Кнесетът в Израел одобри на първо четене съдебната реформа на Нетаняху

Израелските депутати утвърдиха във вторник нов законопроект, който цели да ограничи пълномощията на Върховния съд да издава решения, неподходящи за държавното управление, заяви Кнесетът. Това решение е вследствие на самодейността на премиера Бенямин Нетаняху, откакто разгласи че ще продължи със правосъдната промяна, предава " Ройтерс ".

Законопроектът беше подсилен от парламентарната конституционна комисия по право и правораздаване, която е доминирана от националистическо-религиозната ръководеща коалиция на Нетаняху. Според законопроекта, " разумността " ще бъде избрана като стандарт за правосъден надзор.

Гласуването в комисията към този момент провокира спад във валутния курс, като шекелът отслабна с 0,3% по отношение на $. Законопроектът би трябвало да премине през още три четения в Народното събрание, преди да бъде признат като закон.

Усилията на държавното управление да промени законодателството в правосъдната система станаха очевидни след възвръщането на Нетаняху на власт в края на декември предходната година. Тези промени към този момент провокираха невиждани митинги, пораждащи угриженост за демократичното здраве на Израел и стопанската система на страната.

В понеделник хиляди антиправителствени протестиращи , където имаше конфликти с полицията. Те се опитваха да блокират достъпа до терминала, засягайки опцията за осъществяване на полети в и отвън страната.

Нетаняху опита да облекчи напрежението през март , като спря законодателството и стартира компромисни договаряния с опозицията. Въпреки това, тези договаряния не доведоха до реализиране на единодушие, и в този момент той стреми да показа по-скромна версия на препоръчаните промени. Опозицията твърди, че тези промени съставляват опасност за демокрацията.

Нетаняху пази промените, описвайки ги като възобновяване на салдото сред другите клонове на държавното управление и поправяне на хипотетичното правосъдно прекомерие. Критиците му, обаче, виждат тези стъпки като опит на Нетаняху да ограничи независим независимостта на съда, макар че той отхвърля своето присъединяване в дългогодишния правосъден развой за корупция.
 Нетаняху се отхвърли от най-спорните моменти в правосъдната промяна
Нетаняху се отхвърли от най-спорните моменти в правосъдната промяна

Той още веднъж отхвърли оръжейни доставки за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР