Израелски военни подпалваха автомобилни гуми и хвърляха листовки в ивицата

...
Израелски военни подпалваха автомобилни гуми и хвърляха листовки в ивицата
Коментари Харесай

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата

Израелски военни подпалваха автомобилни гуми и хвърляха листовки в линията Газа рано тази заран, с предизвестие към палестинците да стоят надалеч от границата с Израел до момента в който стачкуващи се събираха за предпоследния ден на траялите шест седмици митинги, съобщи Reuters.

Очаква се по-късно митингите да се разраснат в деня на 70-ата годишнина от основаването на еврейската страна и откриването на новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим.

В Хан Юнис, в южната част на линията Газа, израелски сили стреляха по стачкуващ и го раниха в крайници, оповестиха очевидци и палестински медици.

Протестите, наречени "Големият поход за завръщане ", би трябвало да доближат връхна точка на следващия ден, в деня, отбелязван от палестинците като "Накба " ( "катастрофа "). На този ден през 1948 стотици хиляди палестинци са били прогонени от домовете си.



Ислямистката формация "Хамас ", която ръководи Газа, даде обещание, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са доста повече пред идващите два дни и ще доближат стотици хиляди.

Израел упреква "Хамас ", че употребява митингите като прикритие за осъществяване на набези против граничната ограда сред Газа и Израел и против израелски бойци от израелската страна на границата.

В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не приближават оградата и "да не се пробват да я саботират ". Израелците назовават протестиращите "размирници " и предизвестяват палестинците от Газа да не се трансформират "в оръдие на Хамас ".

Днешният палестински поход е от едноседмичната акция отпред с "Хамас ", подхранвана от отчаянието измежду двумилионното население на Газа от продължаващата десетилетие гранична обсада на територията от Израел и Египет.

От началото на митингите в края на март в тях са починали 42 палестинци, а над 1800 са били ранени с огнестрелно оръжие от израелски военни.

Очевидци описаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят авансово автомобилните гуми, приготвени от стачкуващи за струпване по границата, където да провокират големи огньове.



В митингите деятели от Газа употребяват гъстия пушек от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР