Израелски служители, службите за сигурност и Израелските отбранителни сили (IDF)

...
Израелски служители, службите за сигурност и Израелските отбранителни сили (IDF)
Коментари Харесай

Последните мигове на убития лидер на Хамас: Вижте какво засне израелски дрон

Израелски чиновници, службите за сигурност и Израелските отбранителни сили (IDF) оповестиха в четвъртък, че при интервенция на израелските сили в Рафа, в южната част на Ивицата Газа, е умъртвила Яхя Синвар, единственият останал водач на Хамас.
Той е считан значително за виновен за планирането на кървавото кръвопролитие и нахлуването на бойци от подкрепяна от Техеран палестинска формация в Израел на 7 октомври предходната година, както и за отвличането на повече от 200 души, доста от които към момента са в плен.



След офанзивата Израел стартира ответна военна интервенция в линията Газа. Ситуацията ескалира с израелските интервенции против силите на проиранската шиитска формация Хизбула в Ливан, убивайки водача на групата Хасан Насрала и редица други висши чиновници, след което Иран предприе масирана ракетна офанзива против Израел през октомври. Отговорът на Израел за тази офанзива към момента не се чака.

Началникът на щаба генерал-лейтенант Херци Халеви съобщи, че израелските сили не са имали предварителна разследваща информация, че водачът на Хамас е бил в постройката, атакувана от израелски бойци. Той е бил погубен с избухливо устройство, което е било скрито импортирано, незаконно в първокласната къща за посетители, където е отседнал, съгласно представители на Близкия Изток. Къщата за посетители се ръководи и охранява от Корпуса на гвардейците на иранската гражданска война (IRGC).

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че убийството на водача на Хамас бележи " началото на деня след Хамас ". Хамас към този момент няма да ръководи Газа “, сподели Нетаняху.

„ Това е опция за вас, хората от Газа, най-сетне да се освободите от неговата робия “, сподели той на палестинците в линията Газа. Синвар унищожи живота ви. " „ Той ви сподели, че е лъв, само че в действителност се скри в тъмна бърлога и умря, до момента в който бягаше от нашите бойци в суматоха “, добави той.

Той сподели, че водачите на Хамас ще бъдат отстранени, само че че всички, които държат израелски заложници, ще оцелеят, в случай че сложат оръжие и освободят пандизчиите. Нетаняху сподели, че убийството на Синуар е изяснило на критиците в Израел и в чужбина за какво неговото държавно управление упорства за продължение на войната. „ Защо настояхме, макар целия напън, да влезем в Рафах, укрепена цитадела на Хамас, където се криеха Синвар и доста убийци ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова убийството на Яхя Синвар „ добър ден за Израел, за Съединените щати и за света “. В изказване Байдън сподели, че Sinwar е виновен за „ неописуемата простотия “ в Израел на 7 октомври и „ толкоз доста, което последва “.

Израелците, откакто беше доказано, че Синвар е мъртъв, пуснаха необикновено видео от последните мигове на водача на Хамас. Когато разкрили, че има някой в разрушената постройка, ИД изпратили дрон, с цел да снима кой тъкмо е той. Това, което снима камерата, е необикновено – ранен Синвар седи засегнат в кресло и се пробва да простреля дрона с пръчка!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР