Израелски изтребители два пъти нанесоха удари тази нощ по военни

...
Израелски изтребители два пъти нанесоха удари тази нощ по военни
Коментари Харесай

Мощен обстрел по Газа в отговор на палестинските балонни атаки

Израелски изтребители два пъти нанесоха удари тази нощ по военни обекти на радикалното палестинско придвижване Хамас в линията Газа в отговор на ракетен обстрел и стартирането на балони с експлозиви към територията на еврейската страна. Това заяви през днешния ден пресслужбата на израелската войска, представена от ТАСС.

" Цяла седмица от линията Газа бяха пускани балони с експлозиви към израелска територия. Освен това в събота вечерта десетки палестинци провокираха вълнения до оградата на границата с линията Газа, палеха губи, хвърляха взривни устройства и гранати по оградата и се пробваха да се приближат до нея. В отговор израелски изтребители и дронове нанесоха удари по военни цени на Хамас в линията Газа, в това число боен лагер и подземна инфраструктура ", се показва в известието.

След ответния удар по цели на Хамас военните оповестиха, че израелската система за Противовъздушна отбрана " Железен купол " е прехванала две ракети, изстреляни от линията Газа. Полицията в южния израелски град Сдерот заяви, че парчета от ракета са нанесли вреди на къща в града, а 58-годишен мъж бил леко ранен от счупени стъкла.

В отговор на това нахлуване израелски изтребители и дронове поразили още военни цели на Хамас в южната част на линията Газа, в това число боен лагер, употребен за депозиране на ракети.

Израелският министър на защитата Бени Ганц съобщи, че Израел ще отговори твърдо на всяко нарушаване на суверенитета до момента в който в южната част на страната не се откри цялостно успокоение. " Ако Сдерот не е спокоен, и Газа няма да е спокойна ", предизвести министърът, представен от Асошиейтед прес.

" Балонните " офанзиви

През последните няколко дни незнайни маскирани младежи пускат от граничните региони на Газа в посока към Израел запалителни балони, съдържащи дребни количества експлозиви. Те предизвикаха редица огромни пожари в селскостопански земи и ферми в Южен Израел, отбелязва ДПА. Няма известия за потърпевши при тези пожари.

Серия израелски офанзиви в отговор

През миналата седмица израелската войска на няколко пъти нанесе серия от нощни удари против позиции на Хамас, като ответна мярка след офанзивите с балони, провокирали горски пожари в Южен Израел, въпреки и без жертви.

В нощта на 14-и против 15 август израелската войска още веднъж удари обекти на Хамас - " подземна инфраструктура и наблюдателни постове ", съгласно известие на израелското военно командване.

На 14 август израелската войска разгласи, че е нанесла удари по позиции на палестинското придвижване Хамас в линията Газа за да постави завършек на изстрелването от палестинския анклав на балони със запалителни материали към Израел. В ударите са взели участие изтребители, хеликоптери и танкове. Сред взетите на прицел позиции на Хамас са били системи за противовъздушна защита, подземна инфраструктура и наблюдателни постове.

Ударите са нанесени няколко часа след оповестяването на съглашение за нормализиране на връзките сред Израел и Обединените арабски емирства.

И невоенният отговор на Израел

Вечерта на 12 август еврейската страна, която държи Газа в обсада към този момент над 10 години, заяви, че " неотложно " свива риболовната зона в Средиземно море, позволена за поданици на Газа, от 15 на 8 морски благи.

Също в отговор на балонните набези Израел затвори предишния вторник контролно-пропусквателен пункт " Керем Шалом ", през който влизат стоките в Газа - над половината от двумилионното население там живее под границата на беднотия съгласно Световната банка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР