Израелски изследователи твърдят, че са открили най-дългата солна пещера в

...
Израелски изследователи твърдят, че са открили най-дългата солна пещера в
Коментари Харесай

Откриха най-голямата солна пещера в света

Израелски откриватели настояват, че са разкрили най-дългата солна пещера в света, заяви Би Би Си.
Десетте километра проходи и камери в пещерата Малам, с излаз към Мъртво море, бяха картографирани в продължение на две години. Мястото на пещерата в пустинята е покрай мястото, където съгласно Библията брачната половинка на Лот е превърната в дирек от сол. Очаква се дъждовете да продължат да усилват дължината на пещерата Малам още повече с течение на времето.
Това е по този начин, тъй като дъждовната вода се спуска в пукнатините от повърхността, разтваря солта и основава хоризонтални канали по пътя си като по този начин се стича надолу към Мъртво море. Част от пещерата „ Малам ", която минава през планината „ Содом ", най-голямата планина на Израел, към този момент беше картографирана през 80-те години. Преди две години Йоав Негев от Израелския пещерен проучвателен клуб реши да приключи изследването и да сътвори екип от учени и пещерни специалисти.
Парадоксално, само че откриването на солната пещера е станало инцидентно. Според описа на един от участниците в експедицията - Боаз Лангфорд от университета в Йерусалим, някои от откривателите се оплакали, че макароните им са безсолни. „ Така че просто разбихме малко от сол на една от скалите и я открихме ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР