Израелски археолози се натъкнаха на най-старите духови инструменти, откривани някога

...
Израелски археолози се натъкнаха на най-старите духови инструменти, откривани някога
Коментари Харесай

Флейти на близо 12 000 години, изработени от кости, звучат досущ като хищни птици

Израелски археолози се натъкнаха на най-старите духови принадлежности, откривани в миналото в Близкия изток – те датират от интервала, в който хората последователно са започвали да загърбват ловно-събираческия метод на живот и да се занимават със земеделие. Флейтите, направени от костите на крилата на дребни патици, имитират виковете на локалните хищни птици и евентуално са били употребявани за лов или просто за основаването на музика.

Древните принадлежности са открити в местността Ейнан-Малаха в Северен Израел, в пласт от седименти, свързани с натуфийската археологическа просвета. Натуфианците заселват района сред 13 000 и 9700 година пр.н.е. – те са първите хора, които възприемат установен метод на живот и основават земеделска стопанска система, като по този метод придвижват човечеството от палеолита в неолита.

Археолозите откриват общо седем костни аерофони, един от които е недокоснат, а останалите шест са фрагментирани. " Една от флейтите беше открита цяла. Доколкото е известно, тя е единствената в света в това положение на непокътнатост ", изясняват откривателите доктор Лоран Давин и доктор Хамуди Халайли в изказване, изпратено до IFLScience.

" Чрез софтуерни, потребителски, тафономични, пробни и акустични разбори потвърждаваме, че тези предмети са били съзнателно направени преди повече от 12 000 години, с цел да издават редица звуци, сходни на виковете на грабливите птици “, пишат откривателите в новото си изследване.

Всяка флейта е била перфорирана с от един до четири отвора за пръсти, което е разрешавало на свирещия да манипулира тона. След като основават реплики на античните принадлежности, откривателите означават, че те създават " три интензивни високи честоти ", които имитират виковете на елементарната керкенез и врабчовата кукумявка - и двата типа са били публикувани в района при започване на неолита.

" Репликите издават същите звуци, които ловците-събирачи може би са произвеждали преди 12 000 години ", споделят Давин и Халайли. " Ето за какво считаме, че аерофоните от Ейнан-Малаха са били направени, с цел да възпроизвеждат виковете на високо ценените елементарна ветрушка и врабчова кукумявка ", пишат те.

Първоначално откривателите допускат, че античните хора са употребявали флейтите, с цел да притеглят птиците задоволително близо, че да могат да ги уловят. " Ако флейтите са били употребявани за лов, то това е най-ранното доказателство за потреблението на тон “ за сходни цели, споделя Халайли.

Въпреки това, след малко изследване на тази опция, те заключават, че тази тактичност " не би била ефикасна ". Вместо това те се спекулират дали тези тоналности не са били интегрирани в натуфийските музикални или танцови практики.

Каквато и да е била функционалността им, тези антични принадлежности са най-ранните звукоизвличащи устройства, откривани в миналото в Леванта - макар че в Европа към този момент са открити по-стари образци, в това число комплект флейти от кост и слонова кост на 40 000 години от Югозападна Германия.

Изследването е оповестено в списание Scientific Reports.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР