Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от

...
Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от
Коментари Харесай

Израелски археолози откриха златни монети от 7-и век, скрити в стена в природен резерват

Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от 7-и век, скрити в стена в естествен резерват, съобщи Би Би Си.

Съкровище с тегло от към 170 грама е открито в естествения резерват Хермон (Баниас). Според специалистите то е било прикрито по време на мюсюлманското завземане на региона през 635 година

Монетите хвърлят светлина върху края на византийското господство в региона.

Византийската империя е източната половина на Римската империя, която оцелява повече от 1000 години, добавя Българска телеграфна агенция.  " Можем да си представим притежателят да крие благосъстоянието си пред опасността от война, надявайки се да се върне един ден и да си откри имуществото ", сподели Йоав Лерер, началник на разкопките.

" В ретроспекция знаем, че той е имал по-малко шанс ".

Освен златните монети, разкопките - в жилищен квартал на античния град - също разкриха остатъци от здания, водни канали и тръби, бронзови монети и доста други, споделиха израелските управляващи.

Д-р Габриела Бижовски, нумизматичен специалист в Израелската работа по антиките, сподели, че някои от монетите са от времето на император Фока (602-610), само че множеството са на неговия правоприемник Ираклий.

Баниас заема особено място в християнската традиция, защото е мястото, за което се твърди, че Исус е споделил на деятел Петър " на тази канара ще построя църквата си ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР