Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от

...
Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от
Коментари Харесай

Откриха древни златни монети, скрити в стена

Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от 7-и век, скрити в стена в естествен резерват, оповестява Българска телеграфна агенция.

Съкровище с тегло от към 170 грама е открито в естествения резерват Хермон (Баниас). Според специалистите то е било прикрито по време на мюсюлманското завземане на региона през 635 година

Монетите хвърлят светлина върху края на византийското господство в региона. Византийската империя е източната половина на Римската империя, която оцелява повече от 1000 години.

" Можем да си представим притежателят да крие благосъстоянието си пред опасността от война, надявайки се да се върне един ден и да си откри имуществото ", сподели Йоав Лерер, началник на разкопките. " В ретроспекция знаем, че той е имал по-малко шанс ".

A cache of 44 pure gold coins from the Byzantine era was recently discovered during an archeological excavation at the site of the ancient city of Banius within the Hermon River Nature Reserve.

Read more: |
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post)

Освен златните монети, разкопките - в жилищен квартал на античния град - също разкриха остатъци от здания, водни канали и тръби, бронзови монети и доста други, споделиха израелските управляващи.

Д-р Габриела Бижовски, нумизматичен специалист в Израелската работа по антиките, сподели, че някои от монетите са от времето на император Фока (602-610), само че множеството са на неговия правоприемник Ираклий.

Баниас заема особено място в християнската традиция, защото е мястото, за което се твърди, че Исус е споделил на деятел Петър " на тази канара ще построя църквата си ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР