Израелската полиция влезе в сблъсък с палестинци в джамията Ал-Акса

...
Израелската полиция влезе в сблъсък с палестинци в джамията Ал-Акса
Коментари Харесай

Повече от 350 ареста след сблъсъци в джамията Ал-Акса в Йерусалим

Израелската полиция влезе в конфликт с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим в сряда , предизвиквайки замяна на ракети и въздушни удари, което докара до разпалване на насилието в миг, когато еврейската Пасха съответствува с мюсюлманския заветен месец Рамазан.

Въоръжени служители на реда в екипировка за битка с всеобщите вълнения нахлуха в молитвената зала на джамията преди разсъмване, с цел да прогонят " нарушаващите закона младежи и маскираните пропагандатори ", които съгласно тях са се барикадирали вътре след вечерната молитва.

Полицейските чиновници са били посрещнати с огън от камъни и фойерверки , демонстрира полицейско видео. По време на акцията, която провокира закани от палестински групи и необятно наказание от мюсюлмански страни, бяха осъществени над 350 ареста.

Един от палестинските очевидци, 74-годишният Абдел Карим Икрайем, упреква полицията, въоръжена с палки, гранати със сълзотворен газ и димни бомби, че е нахлула в джамията " със мощ " и е " пребила дамите и мъжете ", които се покланяли там.

Видеоклип, необятно публикуван в обществените медии, демонстрира по какъв начин полицията удря с палки хора на пода в джамията.

Палестинският Червен полумесец заяви, че е оказал помощ на 37 души , в това число на някои след освобождението им от ареста.

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир изрази " цялостната си поддръжка " за полицията и похвали нейните " бързи и решителни " дейности.

Палестинската войнствена формация Хамас, която ръководи Ивицата Газа, прикани палестинците от Западния бряг " да отидат всеобщо до джамията Ал-Акса, с цел да я защитят ".
 Насилието в Ерусалим ескалира
Насилието в Ерусалим ескалира

Израелска полиция нападна поклонници в джамията Ал Акса

През нощта от Газа бяха изстреляни ракети към Израел, без да бъдат породени жертви, което провокира ответни израелски въздушни удари.

Джамията в анексирания от Израел Източен Йерусалим е третото най-свято място в исляма. Тя е издигната на върха на това, което евреите назовават Храмовия рид - най-святото място на юдаизма .

Джамията е постоянно срещано огнище на напрежение, изключително по време на Рамазана, а конфликтите там през май 2021 година сложиха началото на последната война в Газа, която продължи 11 дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР