Израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems Ltd., която се

...
Израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems Ltd., която се
Коментари Харесай

Израелската Rafael търси партньори в България за новите бойни машини за армията

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems Ltd., която се включи в търга за нови бойни машини за Сухопътните войски на България, към този момент води договаряния за индустриални партньорства у нас, съобщи пред публицисти в Израел основният ѝ изпълнителен шеф Йоав Хар-Евен.

Дружеството е част от търга за доставка на 150 машини за Сухопътни войски на Българската войска. Поръчката е на стойност 1,46 милиарда лв., против които би трябвало да получим най-малко 90 бойни и 60 спомагателни бронирани машини, които ще бъдат задоволителни за три батальона. Крайният период за подаване на предложения е понеделник.

Rafael взе участие като снабдител на мултинационалното сдружение с мажоритарно американско присъединяване General Dynamics European Land System (GDELS). Израелската компания създава куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна защита и други.

GDELS се е заела с доставка на самите машини, като предлага Piranha IVF, а израелското сдружение ще създаде куполите. Ако бъде определено, то ще достави системите Samson Mini MLS за спомагателните машини и Samson 30 ММ за останалите. Компанията към този момент има подготвена индустриална линия за тях, като сега извършва поръчка за Латвия.

Останалите претенденти за доставка на машини са немската ARTEC с машина Boxer, финландската Patria, която е подготвена да създава машините в България, и френската Nexter Group.

Израелската Rafael има локални индустриални линии в Чехия и Румъния, което прави малко евентуално отварянето на нова такава в България.

Все отново Rafael заяви, че към този момент води диалози с три български компании: държавната ТЕРЕМ, която ще интегрира всички системи към шасито на машината, " Оптиелектрон ", която е водач в оптико-електронните системи на Балканите и " Самел 90 ", която ще прави механичните работи. Освен интеграцията и сглобяването, поддръжката на машините в бъдеще също ще се прави в България.

Главният изпълнителен шеф на Rafael уточни, че " като част от Европа, България е доста значим пазар " за компанията и даде поръчка за дълготрайно партньорство със страната ни. " Когато влезем в една страна, се опитваме да останем там ", съобщи той пред публицисти в офис на компанията в Тел Авив. По думите му, Rafael е подготвена да предложи и друго въоръжение, в това число противовъздушна система. Именно това е и компанията зад известния " Железен купол ", който пази небето на Израел.

Към момента няма диалози с другите типове въоръжени сили, прецизираха от компанията.

Какво предлага Rafael?

Samson 30 MM е най-новият представител на фамилията оръжейни системи на компанията. Тя разполага с 30 mm оръдие, 7,62 mm картечница и сдвоена пускова установка за ракетите Spike LR и по-новото потомство Spike LR2. Куполът може да бъде ръководен отдалечено, и без боец. Той е предпазен от дейна и пасивна отбрана.

Ракетите Spike LR2, от които Германия неотдавна е поръчала 11 хиляди, имат обсег от 5,5 км и акуратност до един метър, като могат да бъдат следени отдалечено. Самите ракети не са част от търга, а ще би трябвало да бъдат поръчвани в допълнение. Очаквано, оръжейната система на Rafael не може да работи с други ракети, с изключение на след съществени преработки.

Демонстрационно видео на Spike:

Ракетите от фамилията Spike се употребяват от 33 страни по света, като все още са доставени 30 000, интегрирани на 45 платформи.

Samson Mini MLS предлага сходни благоприятни условия, в това число установка за ракети и картечница.
 Samson Mini MLS
Източник:

Samson Mini MLS

Те ще бъдат инсталирани на машината Piranha IVF, като двете компании към този момент са работили дружно в доставки за Испания и Чехия. Първите доставки на куполи могат да се чакат след към 24 месеца от възможното сключване на контракта, прецизираха от компанията.

Демонстрационно видео на Samson Mini MLS:

Коя е Rafael?

Историята на компанията стартира още през 1948 година, като е основана като Национална лаборатория. Днес сдружението, което е 100% благосъстоятелност на израелската страна, има почти 8 000 чиновници и оборот от $2,64 милиарда за 2018 година Печалбата възлиза на $133 милиона.

Към края на миналата финансова година компанията има поръчки за $6,78 милиарда и работи по към 600 плана.

45% от производството на компанията е за експорт, а останалата - за израелските въоръжени сили. Около 50 % от приходите се влагат още веднъж в изследване и разработка на нови артикули в общо 33 центъра на сдружението.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР