Израелската армия в Ивицата Газа е таргетирала и стреляла систематично,

...
Израелската армия в Ивицата Газа е таргетирала и стреляла систематично,
Коментари Харесай

Нови обвинения: Израелската армия целенасочено е стреляла по колата с хуманитарни работници

Израелската войска в Ивицата Газа е таргетирала и стреляла „ систематично, кола по кола “ от конвоя с филантропични служащи, които починаха преди дни. Това твърди шефът на организацията World Central Kitchen Хозе Андрес.

Жертвите са английски, полски, австралийски и палестински жители

В понеделник обстрел умъртви седем члена на организацията. Тогава израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че е било неточност и това се случва по време на война. Според Андрес това е надалеч от истината.

Снимка: Reuters

Стрелбата по филантропичните служащи не е била неточност, а израелските управляващи са знаели за придвижването на автомобила с филантропична помощ, твърди шефът на организацията.

Загиналите филантропични служащи Снимка: Reuters

Конвоят е бил ударен на излизане от склад в Деир Ал-Балах, където „ екипът е разтоварил повече от 100 тона филантропични помощи под формата на храна “. Конвоят се състоял от три автомобила, два от които бронирани – всички коли били брандирани по този начин, че да се виждат. И трите автомобила са били ударени по време на офанзивата.

Хозе Андрес Снимка: Reuters

„ Това не е неприятен шанс “, споделя Хозе Андрес пред Ройтерс. „ Това е директна офанзива на явно маркирани коли, чиито придвижвания се знаят от всички в израелската войска “, добави той.

Това не е първото обвиняване против израелските военни, че пречат на доставката на филантропична помощ в Ивицата Газа. Ударът по служащите беше грубо подложен на критика от целия свят, в това число и от най-големия съдружник на Израел – Съединените щати.

По същото време получи обвинявания и за офанзивата по иранското консулство в Сирия

Заради удара по конвоя, организацията е спряла активността си на територията на Ивицата Газа. От Организация на обединените нации също оповестиха, че би трябвало да оценят обстановката преди да продължат с доставките. Друга Неправителствени организации организация, която доставя филантропична помощ за палестинците, разгласи пред Би Би Си, че също стопира интервенциите си на територията на Газа.

Снимка: Reuters

Шефът на израелската войска Херзи Халеви назова случая „ голяма неточност, която не трябваше да се случва “ и упрекна удара върху „ неправилно идентифициране на колите “.

Изказванията на шефа на организацията единствено допълват предходни изказвания, съгласно които израелската войска съзнателно забавя филантропичните конвои за Ивицата. Израелското държавно управление е мощно подложено на критика от организации по целия свят, че стопира камиони с помощи да влизат в Газа, употребявайки редица юридически спънки.

Снимка: Reuters

Колко оказва помощ World Central Kitchen?

Според данните на организацията досега те са доставили и разпределили 42 милиона ястия, доставени с над 1700 камиона с помощи. По море са изпратили покрай 435 000 ястия.

Изказването идва от основния комисар по човешките права в Организация на обединените нации

Според „ Когат “, израелската организация към министерството на защитата, която дава отговор за цивилните политики в палестинските територии, WCK са виновни за 60% от неправителствените доставки на филантропична помощ в Ивицата.

Преди дни пристигна предизвестие от комисаря по човешките права на Организация на обединените нации Волкер Тюрк, че Израел може да бъде съден за военни закононарушения в случай че се потвърди, че целеустремено употребява глада като способ за война.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР