Израелската армия съобщи, че е приключила с обкръжаването на град

...
Израелската армия съобщи, че е приключила с обкръжаването на град
Коментари Харесай

Израел съобщи, че град Газа е обкръжен. Връща местните работници и прекъсва всички връзки с анклава

Израелската войска заяви, че е завършила с обкръжаването на град Газа в линията Газа в границите на военните дейности против палестинската паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

От Организация на обединените нации още веднъж приканиха за филантропично прекъсване на огъня.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен стартира нова дипломатическа совалка в Близкия Изток. В петък сутринта той дойде в Тел Авив , а по-късно ще замине за Аман . В същото време вицепрезидент на Съединени американски щати Камала Харис сподели, че Вашингтон няма да се стреми да постанова никакви условия върху поддръжката за Израел.

Това се случва една седмица след началото на сухопътните интервенции на израелските сили в палестинската територия, която започва след началото на пълномащабна война, почнала с над Израел на 7 октомври. При него починаха над 1400 души, а десетки бяха отвлечени. Съединени американски щати употребяват с дронове за наблюдаване над линията Газа в търсене на заложниците, споделиха двама американски чиновници, представени от Ройтерс.

" Нашите военни завършиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация Хамас, сподели представителят на израелските сили Даниел Хагари .

Той добави, че " понятието " преустановяване на огъня не се разисква ", тъй като " силите за защита на Израел водят война, с цел да унищожат Хамас.

Говорителят заяви още, че израелската войска е " отстранила " в четвъртък 130 терористи в линията Газа и нападна аванпостове, щабове и друга инфраструктура на Хамас.
Същевременно Израел разгласи, че изпраща назад в Газа всички служащи, които са оттова и бяха блокирани в еврейската страна след офанзивата на Хамас.

„ Работниците от Газа, които са били в Израел в деня на началото на войната, ще бъдат върнати назад в Газа “, се споделя в изказване на израелския кабинет по сигурността.

Като цяло „ Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински служащи от Газа “, акцентира кабинетът.

Около 18 500 поданици на Газа са имали разрешителни за работа в Израел при започване на войната, съгласно „ Когат “ - органът на израелското министерство на защитата, който надзирава цивилните действия в палестинските територии. Става дума за към 4000 души, които са били там по това време, съгласно израелските медии.

Междувременно военното крило на Хамас излезе с изказване.

" Газа ще бъде проклинание за Израел. Израелците би трябвало да чакат още връщане на техни военни в черни чували ", сподели представител на " Бригадите Изедин ал Касам " .
Контролираното от терористичната формация Хамас здравно министерство на линията Газа заяви, че жертвите на израелските удари след 7 октомври към този момент надвишават 9000 . Експертите на Организация на обединените нации оцениха в четвъртък, че палестинският народ е „ изложен на сериозен риск от геноцид “.Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че би трябвало да има във войната сред Израел и палестинската паравоенна формация.

Вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис обаче сподели същия ден, че Вашингтон няма да се стреми да постанова никакви условия върху поддръжката, която оказва на Израел, с цел да се отбрани след офанзивите на Хамас.

„ Ще продължим да отстояваме правото на Израел да се пази и дано бъде ясно, в никакъв случай няма да забравим какво се случи на 7 октомври, когато 1400 почтени хора бяха убити, заклани. Това бяха младежи, които просто бяха отишли на концерт ", добави тя.

В петък се чака речта на водача на ливанското шиитско придвижване Хизбула шейх Хасан Насралла - първа от началото на войната наред с ескалацията на напрежението на северната граница на Израел. Оттам оповестиха за масиран въздушен рейд против позиции на Хизбула от ливанската страна на границата с бойни самолети и хеликоптери.

Проиранската формация разгласи, че е нанесла удари с дронове, ракети и оръдия по едно и също време против 19 цели в Израел, в това число военни обекти.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби сподели, че към този момент Съединените щати нямат данни Хизбулла да е подготвена за фактически разкриване на втори фронт против Израел.

След сполучливото извеждане от линията Газа на 1 ноември в първата допустима група на общо 36 български жители и членове на техните фамилии, не престават координираните старания на Министерството на външните работи и на българското посолство в Кайро за превозване им до България, оповестиха късно в четвъртък от ведомството на своя уебсайт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР