Израелската агенция за външно разузнаване Мосад, е следила убития лидер

...
Израелската агенция за външно разузнаване Мосад, е следила убития лидер
Коментари Харесай

Мосад от години е следила движението на Хасан Насрала

Израелската организация за външно разузнаване Мосад, е следила убития водач на Хизбула Хасан Насрала от няколко години и е имала многочислени благоприятни условия да го ликвидира. Въпреки това Израел се е въздържал, с цел да предотврати гибелта му да провокира война освен с Хизбула, само че и с Иран - главния съдружник на терористичната формация.

 

Според обява в The Washington Post Израел е " следил от близко придвижванията на Насрала ", натрупвайки информация за неговите придвижвания и действия.

 

На няколко пъти Мосад съумява да го открие с акуратност, само че израелското висше командване, откакто преценя вероятните последствия, взема решение да не работи, давайки приоритет на районната непоклатимост и заобикаляйки ескалация, която би засегнала както Израел, по този начин и Ливан, посочи news.bg.

 

В допълнение към наблюдението на Насрала Израел организира една от най-сложните разследващи интервенции против " Хизбула ". Преди две години терористичната формация се снабди с 5 000 пейджъра Apollo, създадени от тайванска компания, уверена, че тези устройства са сигурни и неоткриваеми за израелските служби.

 

Тези устройства обаче са били съединени в Израел със скрита цел: да задействат отдалечено ръководени детонации. На 17 септември хиляди от тези устройства се взривиха по едно и също време в Ливан и Сирия, като съгласно израелски и американски източници унищожиха и осакатиха до 3 000 бойци на " Хизбула ".

 

Тази офанзива освен доста отслаби " Хизбула ", само че и изпрати ясно обръщение на Иран: Израел има способността да прави огромни секрети интервенции, когато сметне за належащо. В отговор Иран изстреля към 180 ракети против Израел, като предизвести, че може да усили офанзивите, в случай че спорът продължи да ескалира.

 

Вестник " Вашингтон пост " прецизира, че детайлностите за тези интервенции са събрани от изявленията с израелски, арабски и американски чиновници по сигурността, в допълнение към политици и дипломати, осведомени за събитията.

 

Участвали са и ливански чиновници и хора, близки до " Хизбула ", които са говорили при изискване за анонимност заради поверителния темперамент на информацията. Според тези източници проектът е бил умислен в централата на Мосад в Тел Авив, като по време на дългогодишната подготовка в него са взели участие сътрудници и сътрудници от няколко страни.

При удар на 27 септември обаче Израел ликвидира водача на " Хизбула " Хасан Насрала в Бейрут, а през нощта против 1 октомври разгласи началото на наземна интервенция в граничните региони на Южен Ливан.

 

Хасан Насрала се смяташе за една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Роден през 1960 година в Ливан става един от създателите на " Хизбула " през 80-те години на предишния век. Първият началник на постоянната войска, която построява групировката. Хасан Наслара застава отпред на " Хизбула ", откакто през февруари 1992 година израелската войска ликвидира създателя ѝ и водач Абас ал-Мусауи. Хасан Наслара е считан за извънредно непосредствен до Иран.

 

Хасан Насрала не е виждан обществено от години, поради опасенията му, че може да бъде премахнат от Израел. Правеше телевизионни обръщения, за които се знае, че са авансово записани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР