Израелска компания е манипулирала хода на изборите в редица страни,

...
Израелска компания е манипулирала хода на изборите в редица страни,
Коментари Харесай

Израелска компания е манипулирала поне 27 избори за президент и парламент в цял свят

Израелска компания е манипулирала хода на изборите в редица страни, твърди следствие на публицисти от,, и други международни медии, координирани от.

Репортери от Radio France, и са работили под прикритие. Те са се показали за " евентуални клиенти " на тайната организация, наречена.

Екипът организира среща с шефа на организацията, работещ под псевдонима Хорхе. Оказва се, че същинското му име е Тал Ханан. Той координира екип от специалисти, профилирани в реализирането на кибер офанзиви, онлайн бойкот и ръководство на бот ферми. С тяхна помощ са проведени акции за дезинформация в обществените мрежи.

" Извършили сме психически интервенции в над 33 изборни акции. В 27 от тях постигнахме триумф ", признава Ханан пред публицистите под прикритие.

Организацията е дейна от най-малко 10 години. Основният й район на деяние е Африка, само че експертите по психически интервенции са били дейни още в Европа, Съединени американски щати, Южна и Централна Америка.

Ханан се хвали и с намесата си в хакерска атака, целяща да саботира референдума за самостоятелност на Каталуния през 2014 година

Израелецът споделя и за това по какъв начин клиент е потърсил помощта му за обвиняванията против канадския фешън магнат Питър Нигард, махленски в полови закононарушения.

Разследването разкрива по какъв начин дезинформацията и психическите интервенции са се трансформирали в артикул, който се предлага на частни клиенти. Последните могат да са политици, партии, компании, частни лица и даже разузнаванията на други страни. По думите на Ханан това може да е всеки, който " желае скрито да манипулира публичното мнение. "



Методи на деяние

Една от основните услуги на Team Jorge е комплициран софтуерен пакет, наименуван Advanced Impact Media Solutions или Aims. Той управлява голяма войска от хиляди подправени профили в Twitter, LinkedIn, Фейсбук, Telegram, Gmail, Instagram и YouTube.

Някои аватари даже имат кредитни карти, биткойн портфейли и интензивност в Airbnb и Amazon. Фалшивите профили имат галерии фотоси, другари в обществените мрежи и наподобяват като същински хора. При правенето им се употребяват пасващи на националната принадлежност фотоси, които най-често са на същински хора от други страни.

Ханан не разкрива детайлности за софтуера по основаване на ботове. За да работи, той би трябвало да има голяма база от данни, включваща милиони действителни хора. За да бъде операцията по-успешна, ботовете би трябвало да наподобяват допустимо най-достоверни. Част от подправените сметки може даже да се трансфорат в известни блогъри и инфлуенсъри.

Ботовете са основна част в провеждането на операциите, само че не и главната. Дейността им се укрепва от екип от хакери. Те събират разследваща информация за вероятните съперници и противници. Един от способите за това е проникването в персоналните им сметки в Gmail и Telegram.

Компрометираните сметки се употребяват за добиване на информация или интриги. Пред публицистите под прикритие Ханан показва по какъв начин може да праща известия от непознато име през хакнат Telegram профил. Така политически претендент или някой от сътрудниците му могат да си " навлекат съществени неприятности ".

Ако екипът получи достъп до Gmail профил, той може да събере информация за контактите, активността и даже местоположението на съперниците. След това събраната информация може да се " подмятна " на новинарски издания. Ботовете още веднъж влизат в приложимост, с цел да усилят трафикът и ползата към информацията. Те се пробват да наклонят везните на публичното мнение в мечтаната посока.

Team Jorge координира и мрежа от оперативни сътрудници, които вземат участие в дейни мероприятия. Ханан признава, че екипът му е изпратил секс играчка с Amazon до дома на политик. Целта била да накарат брачната половинка му да заподозре спекулация. Това би могло да навреди освен на репутацията на политика и на фамилния му живот, само че и на неговото психоемоционално положение.

Според Ханан всяка интервенция изисквала друга подготовка и средства.

Изтекли документи обаче разкриват, че екипът е работил скрито върху президентската конкуренция в Нигерия през 2015 година Тогава опцията на софтуера е да ръководи най-много 5000 бота. Днес качествата му са 6 пъти по-високи.

Ханан споделя, че ботовете не постоянно се употребяват за политически операции. Клиенти от Англия, Съединени американски щати, Канада, Германия, Швейцария, Мексико, Сенегал, Индия и Обединените арабски емирства са употребили екипа му за корпоративни цели по налагането на даден артикул или услуга. Team Jorge можел даже да подслушва телефонни диалози, възползвайки се от пропуски в сигурността на GSM протокола SS7.

Манипулациите, пропагандата и психическите интервенции са факт още от дълбока античност. Никога до момента обаче те не са били предлагани под сходна пазарно налична форма.



Право на отговор

Тал Ханан не отговори на настояването за коментар от. Той обаче отхвърля каквото и да било непозволено деяние. Зохар Ханан, негов брат и бизнес сътрудник, прибавя, че " цялостен живот е работил съгласно закона ". От Гугъл също отхвърлят коментар по случая с хакнатите профили на Gmail и компрометираните отбрани на пощата. От Telegram дават отговор пред Guardian, че " казусът с уязвимостите на SS7 " е необятно прочут и не е неповторим за Telegram ".

" Акаунтите във всяка всеобщо известна обществена медийна мрежа или приложение за известия могат да бъдат уязвими за хакване, в случай че потребителите не следват рекомендациите за сигурност и не вземат подобаващи защитни ограничения, с цел да запазят своите сметки сигурни ", разясняват от приложението за известия.

Според специалистите не всички консуматори съумяват да управляват онлайн сметките си задоволително добре, като употребяват лесни за отгатване пароли. Друг проблем е наивността пред известия с задоволително изкушаващо или авторитетно на тип наличие.

Тази седмица Meta, притежателят на Фейсбук, отстрани свързани с Aims ботове от своята платформа, откакто кореспонденти споделиха извадка от подправените сметки с компанията.

Всички обществени мрежи изпитват огромна компликация с броя на подправените профили на своите страници. Според някои броят на ботовете може да е толкоз огромен или сложен за отгатване, че ИТ колосите съзнателно заобикалят тематиката.

Разкритията за работата на Team Jorge може да провокират стеснение за Израел. Страната е подложена на възходящ дипломатически напън през последните години поради по-либералното отношение към предлагането на разнообразни кибер принадлежности на други страни. Подобен бе казусът с шпионския програмен продукт " Пегас ", употребен за шпиониране от държавни управления и организации по целия свят.

Изглежда, че Ханан е управлявал най-малко част от интервенциите си по дезинформация посредством израелската компания Demoman International. Тя е записана на уеб страница, ръководен от обвързвана с военните организация. Израелското министерство на защитата не отговори на претенции за коментар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР