Израелска атака срещу Иран, пожар изпепели историческа сграда в Дания

...
Израелска атака срещу Иран, пожар изпепели историческа сграда в Дания
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица – израелска атака срещу Иран и наводнения в Дубай

Израелска офанзива против Иран , пожар изпепели историческа постройка в Дания и наводнения в Дубай – това са единствено част от събитията, които белязаха света през миналата седмица.

В понеделник генералният шеф на Международната организация за атомна сила /МААЕ/ Рафаел Гроси разгласи, че се намираме рисково близо до нуклеарна злополука . Той напомни, че комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е окупиран от март 2022 година от Русия. От тогава до в този момент той е ставал обект на голям брой офанзиви .

„ Тези безразсъдни офанзиви … би трябвало да спрат неотложно. /…/ Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в нежно равновесие везна “, безапелационен е Гроси и добави: „ Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим „ студено прекъсване “, като последният блок беше подложен в подобен режим преди два дни по рекомендация на МААЕ, евентуалният риск от огромна нуклеарна повреда остава напълно действителен. “

АЕЦ „ Запорожие “. Снимка: Запорізька атомна електростанція, Фейсбук

На идващия ден пожар избухна в постройка , издигната през 1615 година в Копенхаген , в която допреди 50 години се e помещавала датската фондова борса . Сградата е измежду забележителностите на датската столица и е известна туристическа атракция . В резултат на пожара е рухнал шпилът, който се издигаше на 56 метра височина. Той е бил във формата на опашките на четири дракона, преплетени една в друга.

Свидетели на огнената буря са разказали пред локални публицисти, че шефът на датската Търговска камара Брайън Микелсен е бил измежду тези, които са влезнали в горящата постройка, с цел да се опитат да спасят скъпи картини , изложени в нея. Пожарът беше овладян в сряда, само че за жал половината постройка е била изпепелена .

Пожар. Снимка: Brian Andersen, Фейсбук

Във вторник беше разкрита информация и за договарянията сред Русия и  Украйна с посредничеството на Турция  за обезпечаване на безвредно мореплаване в Черно море . Според разкритията диалозите са траяли два месеца и през март е било реализирано съглашение по текст, който е трябвало да бъде разгласен от Анкара, само че Украйна ненадейно се е отдръпнала , предава „ Ройтерс “. 

Във вторник против сряда в Дубай паднаха дъждове , които новинарската организация на Обединените арабски емирства /ОАЕ/ УАМ ги дефинира като „ историческо метеорологично събитие, което надвишава всичко документирано, откогато през 1949 година се събират сходни данни “ . В резултат на това Международното летище на Дубай беше наводнено , поради което редица полети бяха анулирани, забавени или пренасочени. Валежите провокираха наводнения на огромни сектори от автомагистрали и по-ниско ситуирани улици в Дубай.

Дубай. Снимка: Dubai Electricity and Water Authority – DEWA, Фейсбук

В сряда грузинският парламент одобри на първо четене противоречивия законопроект „ за задграничните сътрудници “. По време на дебатите в Народното събрание хиляди хора стачкуваха в продължение на дни. Ситуацията ескалира във вторник, когато се наложи полицейските сили за битка с безредиците да употребяват пикантен спрей , с цел да разпилян стачкуващите . Преди това се стигна и до пердах в Народното събрание , откакто националният представител от опозиционната партия „ Граждани “ Александър Елисашвили удари по главата секретаря на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ – Мамука Мдинарадзе, до момента в който той отговаряше на въпроси на депутати по време на съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси. Към битката се причислиха и други депутати, а съвещанието на комисията беше прекратено.

Текстът на законопроекта планува организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина , да бъдат задължени да се записват като „ организации, представляващи ползите на задгранична мощ “ , като в противоположен случай са застрашени от санкции . Секторът на неправителствените организации в Грузия е мощно подвластен от финансиране от западни държавни управления и институции, а няколко от организациите са непрекъснат бодил в очите на „ Грузинска фантазия “, отбелязва „ Politico “. Служители на ръководещата партия също по този начин настояват, че самите опозиционни политици , посредством свързани с тях неправителствени организации, са индиректно финансирани от Запада.

В края на работната седмица беше обявено, че израелски ракети са блъснали обект в Иран късно в четвъртък. Иранската осведомителна организация „ Фарс “ съобщи, че е била чута детонация на летището в иранския град Исафахан , само че повода все още не е известна. „ CNN “ пък съобщи, че няколко полета над иранското въздушно пространство са били отклонени .

В събота вечерта Иран изстреля стотици дронове и ракети в ответен удар след удар по посолството му в Сирия, за който Техеран подозира Израел. Повечето от дроновете и ракетите бяха свалени преди да доближат израелска територия. В четвъртък Иран сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Израел „ би трябвало да бъде заставен да спре по-нататъшен боен авантюризъм против нашите ползи “ , а генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че Близкият изток е в „ миг на оптималната заплаха “ .

Същевременно иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан съобщи пред представители на мюсюлмански страни в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че дроновете, атакували град Исфахан, които съгласно източници са били изпратени от Израел, не са предизвикали материални вреди и не са предизвикали жертви.

Припомняме, че Израел предизвести, че ще отмъсти на Иран за офанзивата с ракети и дронове, осъществена на 13 април.

Най-важното от света през миналата седмица – слънчево затъмнение и офанзиви против енергийната система на Украйна

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР